Het zeemansgraf van Karel Doorman, schout-bij-nacht van het marineschip De Ruyter dat tot zinken werd gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog, is spoorloos verdwenen. Ook grote delen van de twee andere schepen die destijds zonken liggen niet meer op de zeebodem.

In 1942 verloren bijna 1200 Nederlandse en Indonesische mariniers hun leven tijdens de Slag om de Javazee. De Japanse vloot bracht drie grote schepen tot zinken: Hr.Ms. De Ruyter (zie foto boven), Hr.Ms. Java en Hr.Ms. Kortenaer. Amateurduikers hebben in 2002 de scheepswrakken teruggevonden op de bodem van de Javazee. 

De 81-jarige Theo doorman, de zoon van Karel Doorman, bracht deze maand een bezoek aan Indonesië om als eerbetoon het zeemansgraf van zijn vader te bezoeken. Maar duikers die afdaalden naar de zeebodem ontdekten dat de scheepswrakken verdwenen zijn. Sonarbeelden bevestigden dat de schepen niet meer op de bodem te vinden zijn. Onduidelijk is hoe dit kan. Zijn er stukken meegenomen, dan gaat het om grafschennis. Volgens een Noorse duiker zouden de scheepswrakken versleept zijn naar de haven van Surabaya, meldt de NOS.

In EenVandaag een interview met Theo Doorman. Ook een gesprek met Paul Koole, eigenaar van bergingsbedrijf Koole Mammoet Salvage. Zij stellen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de schepen zijn geruimd. De natuur kan de schepen hebben aangetast of verplaatst. 

-Eerder gehoord: plundering van een oorlogsgraf

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.