Het is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog voer voor complotdenkers. De spoorloos verdwenen Duitse duikboot die aan het einde van de oorlog vanuit Duitsland met onbekende bestemming vertrok. Nu lijkt het mysterie te zijn opgelost.

Na de oorlog deden er direct al verhalen de ronde dat hooggeplaatste nazi's die hun nederlaag voelden aankomen zijn gevlucht met behulp van de duikboot. Sommigen geloofden zelfs dat Adolf Hitler zich ook bevond in de boot, die zo de kust van Argentinië heeft weten te bereiken waar hij incognito verder is gaan leven.

Een museum in Denemarken maakt nu een einde aan al deze verhalen. Want de Duitse U-3523 is op 6 mei 1945 gezonken. Het Sea War museum in Jutland heeft het wrak gelocaliseerd, 9 mijl van de plek waar van de Britten altijd hebben gezegd dat ze het destijds hebben getorpedeerd.

Inhoud duikboot blijft geheim

Het wrak is niet naar boven gehaald, maar wel in kaart gebracht met de modernste technologiën. Het ligt vrij diep op een ontoegankelijke plek, waardoor het moeilijk zou worden om het wrak naar boven te halen. De onderzoekers hebben dan ook geen idee wat er precies in het wrak zit. Er wordt vaak gezegd dat Nazi kopstukken aan het einde van de oorlog vluchtten met flinke voorraden goud. De preciese plek van het wrak wordt daarom ook nog even geheim gehouden, op mogelijke schatjagers op afstand te houden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.