Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie houden vandaag hun partijcongres. Beide partijen spreken met hun achterban over de moeilijke keuzes die de komende tijd gemaakt moeten worden én blikken vooruit op de verkiezingen van volgend jaar.

Want de coalitie staat voor flinke uitdagingen: onder andere de stikstofcrisis, de uitbreiding van Schiphol, de omstreden maatregel om 100 kilometer per uur te rijden en protesten vanuit de zorg, de leraren en de boeren. De coalitiepartijen moeten nu hun koers bepalen voor de verkiezingen in maart 2021.

'Coalitie niet heilig'

ChristenUnie-leider Gert Jan Segers verwacht dat het komende tijd nog meer gaat schuren tussen de coalitiepartijen. "Een coalitie is nodig, maar nooit heilig", zegt Segers op het congres. "We zijn halverwege. We knokken bij lastige vraagstukken om er samen uit te komen. Dat is ook steeds onze inzet. We werken samen, maar zijn niet met elkaar getrouwd. En dus richten we onze blik ook op de toekomst, op een volgende periode, want ook deze coalitieperiode is eindig."

Lees ook

Ook op het VVD congres, of Festival want dat klinkt hipper, richtten ze zich op de toekomst van de partij. De VVD zoekt nadrukkelijk weer de aansluiting met de mkb'er. Zo wordt er op het congres de 'mkb-factory' gelanceerd, een seminar van én voor ondernemers waar de VVD het hele jaar de boer mee op gaat.

Mkb verdient het geld

De keus voor de ondernemer past in de nieuwe koers, uitgezet door fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Daarin komen de middengroepen en de ondernemers weer centraal te staan en wordt afscheid genomen van de steun aan de multinationals. Ook premier Rutte haalde afgelopen zomer hard uit naar de multinationals.

"De VVD doet een poging om weer de partij van de ondernemer te zijn, maar ik zie het nog niet terug in beleid", zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland. "We zien een glimlach naar het mkb en een frons naar de multinational, maar in maatregelen en beleid merk ik er nog weinig van." Volgens Biesheuvel drukken er te veel regels en lastendruk op de schouders van de mkb'er. Dat moet veranderen vindt hij. "Het geld wordt immers door het mkb verdiend."