Vrouwen komen massaal in opstand tegen machtige mannen die hun handen niet thuis kunnen houden. Onthullingen over de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein zorgen voor een domino effect in de media.

Harvey Weinstein zou tientallen actrices hebben aangerand. De verhalen komen nu pas naar buiten omdat de vrouwen bang waren dat het hun carrière zou schaden. Na de eerste onthullingen delen vrouwen nu massaal hun eigen ervaringen met de hashtag #MeToo. Op social media regent het verhalen van Nederlandse vrouwen die ook zijn aangerand door mannen.

VMBO-docent Bart Ongering laat op Twitter weten dat zelfs meisjes in zijn klas al aangeven nare dingen te hebben meegemaakt.

Het is niet de eerste keer dat vrouwen het taboe op aanrandingen proberen te doorbreken. De afgelopen jaren hebben vrouwen het al vaker op social media aangekaart. Anke Lakerveer is een van de vrouwen die toen haar verhaal deed. Zij ziet verbetering “maar het gaat nog niet snel genoeg.”

Niet alleen vrouwen laten van zich horen. Acteur Lykele Muus schrijft op Facebook dat hij regelmatig heeft gezien hoe vrouwen achter de schermen betast werden. Hij schrijft erbij dat hij er nooit iets van gezegd heeft ,maar daar nu spijt van heeft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.