Vrouwen maken via de hashtag #MeToo hun ervaringen met seksuele intimidatie op het werk kenbaar. Dit naar aanleiding van de onthullingen over het gedrag van Hollywood studiobaas Harvey Weinstein. Een samenvatting uit de stukken daarover: Weinstein vergaderde in openvallende badjas met actrices met wie hij samenwerkte, hij masturbeerde in hun bijzijn en zette advocaten in om te voorkomen dat hierdoor moeilijkheden voor hem ontstonden. Een Nederlands staaltje van seksuele intimidatie maakte oud Tros-omroepster Anneke Bakker gisteren bekend. Zij kreeg een woning via haar werk maar alleen als ze daar ‘beschikbaar’ zou zijn voor haar leidinggevende, en er op die momenten geen andere mensen in huis zouden zijn. Bakker weigerde en verloor haar baan.

Inmiddels ontvangt Bakker reacties van oud-collega’s die hun steun uitspreken en zeggen dat ze wel wisten wat ‘er gaande was’. Steunbewijs is ook in de zaak van Harvey Weinstein belangrijk, want steeds meer vrouwen komen inmiddels naar buiten met hun ervaringen. 

Over de grens

Wat maakt dat een jongen of man iemand wordt die de grens overgaat? Gedragsdeskundige Lauk Woltring houdt zich bezig met mannelijkheid en de ontwikkeling van jongens. Volgens hem is het kenbaar maken van seksuele interesse in iemand voor jongens een hachelijke bezigheid. Er staat voor hen iets op het spel. Ze begeven zich, meer dan meisjes die gemakkelijker kunnen zeggen dat ze het niet zo hebben bedoeld, op glad ijs. Dat gaat gepaard met gevoelens van onzekerheid en angst. Je kunt twee dingen doen: Die gevoelens aanvaarden en proberen te leren op welke manier je seksuele interesse kunt tonen zonder jezelf of de ander pijn te doen, of je walst eroverheen. Mannen met macht gebruiken hun positie om minder last te voelen van het gladde ijs en gaan zo over de schreef, met pijnlijke gevolgen voor de vrouwen die ermee geconfronteerd worden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.