Wereldwijd is slechts 4 procent van alle piloten een vrouw. Volgens Sharon Lok is dat veel te weinig! Daarom zet zij zich samen met haar vliegmaatschappij in om vrouwen en meisjes warm te maken voor het, volgens haar, mooiste beroep ter wereld.

Sharon Lok vliegt inmiddels al een paar jaar en zou niets anders meer willen. Toch besloot ze na de middelbare school eerst met een andere opleiding te starten. "Ik kwam er gelukkig snel achter dat ik meer met wiskunde en natuurkunde wilde doen. Voor mij was het een logische keuze, aangezien mijn vader en broer ook piloot zijn."

Het betoog van Optimist Sharon Lok

Kijk en lees ook

'De wereld van boven zien is prachtig'

Lok zit vooral met mannen in de cockpit en hoopt met haar inzet meer vrouwen enthousiast te maken voor haar vak. "Het is heel leuk om mensen van A naar B te brengen. Iedereen heeft een andere reden om te vliegen; mensen die op vakantie gaan, mensen die voor zakenreis weg gaan. Het stijgen en landen vind ik het mooiste van het vliegen. En de wereld van boven af zien is prachtig." 

Het enthousiast maken van meisjes begint al op school. "Kinderen worden toch opgevoegd met rolpatronen. Ze zien vaker mannen als piloot. Het moet duidelijk worden voor kinderen dat er geen beroepen speciaal voor mannen of vrouwen zijn." Vervolgens moet er op de middelbare school meer aandacht zijn voor het juiste vakkenpakket. Want om toegelaten te worden tot de opleiding moet je wiskunde en natuurkunde hebben gehad. 

De luchtvaartmaatschappij waarvoor Lok vliegt, EasyJet, wil over 2 jaar minstens 20 procent vrouwen in de cockpit hebben zitten. Geen onmogelijke opgave, aldus Lok. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.