Bijna nergens ter wereld werken vrouwen zo weinig uren als in Nederland. Onbestaanbaar volgens veel economen en andere deskundigen. Zakenvrouw van het Jaar 2017 Elske Doets. "Dat is toch absurd."

Eske Doets, ceo van Doets Reizen snapt er niks van dat Nederlandse vrouwen massaal parttime werken. Eerder introduceerde zij de term 'balanstrut' voor vrouwen die in deeltijdwerk werken. "Ik heb alle vrouwen van links en feministisch Nederland over mij heen gekregen toen ik dit zei. Iedereen was heel boos, maar ik sta wel voor mij zaak."

'Ze vinden het niet eens erg om de hand op te houden bij de man'

Doets vindt het zeer ernstig dat er nog steeds een hoog percentage van de vrouwen in Nederland niet financieel onafhankelijk is. "Dat is toch echt absurd. Maar 60 procent van de vrouwen is dat. En ze vinden het ook nog niet eens erg om hun hand op te houden bij hun man."

Volgens de econoom denken veel vrouwelijke medewerkers veel te makkelijk over hun eigen financiële situatie. "Het gaat echt om een soort schijncomfort. 1 op de 3 huwelijken strandt weten we. Bovendien bouwen ze ook veel minder pensioen op en stijgen ze minder snel in salaris."

Goede moeder kan fulltime werken

Ook stoort het haar dat ze vaak als slechte moeder wordt gezien omdat ze fulltime werkt. "Ik hoorde dat vaak op het schoolplein, wat een onzin. Het gaat bovendien om kwaliteit, niet om kwantiteit. Mijn kinderen komen echt niks tekort."

Doets vindt dit het iets om trots op te zijn. "Ik vind het juist goed ze het goede voorbeeld krijgen: ook moeders kunnen fulltime werken. Dat is juist hartstikke leuk en inspirerend."

Gelukseconoom: 'Vrouwen in deeltijd gelukkiger'

Toch rijst er volgens gelukseconoom Martijn Hendriks een heel ander beeld op als je kijkt naar de onderzoeken waar vrouwen en mannen nou echt blij van worden. "Mensen voelen zich überhaupt gelukkiger in hun vrije tijd dan in hun werk. "Reden is omdat mensen dan meer aandacht kunnen besteden aan hun fysieke en mentale gezondheid."

Maar, haast Hendriks er bij te zeggen, dit betekent niet dat we allemaal maar minder moeten gaan werken."Studies uit Nederland, België, Duitsland en Engeland laten allemaal hetzelfde zien. Vrouwen zijn gemiddeld gelukkiger als ze parttime werken wanneer ze kinderen hebben."

Lees ook

Mannen juist gelukkiger als fulltimer

Interessant is dat we juist bij mannen een tegenovergesteld beeld zien. "Mannen blijken juist gelukkiger te zijn wanneer ze fulltime werken." Hierbij speelt volgens de gelukseconoom oude rolpatronen nog steeds een rol. "De man geldt nog steeds als hoofdkostwinner van gezin. Ook ontleent hij zijn identiteit meer aan zijn werk dan een vrouw."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.