Mensen die te arm zijn voor het kringloopcentrum en letterlijk geen meubel in huis hebben staan. Bij Stichting Geef het Dordt in Dordrecht kijken ze er niet van op. "Het gaat niet goed in Nederland hoor. De armoede neemt toe."

Suzan de Groot is oprichter van de stichting, waar mensen die in armoede leven gratis spullen mogen uitzoeken. "Steeds meer mensen kloppen bij ons aan. Het is bijna niet meer te doen."

Belastingdienst als sloopkogel

Ook wethouder Peter Heijkoop, die ook commissievoorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, maakt zich zorgen over de toenemende groep mensen met problematische schulden. Hij heeft de overheid opgeroepen om met name de regels van de Belastingdienst te versoepelen. "Je ziet dat de Belastingdienst, onbedoeld, als een sloopkogel door kwetsbaar Nederland gaat."

Datzelfde ziet Suzan om zich heen. "Ook steeds meer werkende mensen kloppen hier aan. Ze komen in de problemen na een scheiding, een te hoge hypotheek, of problemen met de Belastingdienst. Juist bij deze groep zit veel schaamte. Ze vragen te laat hulp, maar daardoor stapelen de problemen zich ook op."

"Het is bitterzoet", vertelt Suzan. "Aan de ene kant is het mooi dat dit zo'n groot bedrijf is geworden. Maar aan de andere kant gaat het dus hartstikke slecht met Nederland." Luister hier naar haar verhaal.

Liever geen grote stichting

Dat haar stichting in een paar jaar tijd enorm gegroeid is, vindt Suzan bitterzoet. Ooit begon ze met een klein winkeltje vanuit huis, inmiddels is dat uitgegroeid tot een grote hal vol spullen waar wel 10 huizen van in te richten zijn. "Slaapkamers, keukens, slaapkamers, alles. Het is eigenlijk een heel slecht teken."

Hoewel ze veel armoede ziet bij de mensen die spullen komen uitzoeken, schrikt ze nog altijd van sommige situaties. "Ik hoorde laatst een moeder tegen haar dochter zeggen dat ze geen boterham mocht, omdat de Voedselbank nog niet was geweest. Nou, mijn hart zakte 10 centimeter. Dat gaat me echt niet in de koude kleren zitten."

Johan en Denise zoeken spullen uit
Bron: EenVandaag
Johan en Denise zoeken spullen uit van de stichting
Denise en Johan hebben een verwijzing gekregen om bij Geef het Dordt spullen uit te mogen zoeken. Ze hebben geen geld om meubels te kopen voor hun nieuwe huis. Hier vertellen ze hoe dat komt en wat het betekent om in armoede op te groeien.

'Door schulden compleet mezelf niet'

Suzan weet uit eigen ervaring hoeveel stress geldproblemen kunnen veroorzaken: na haar scheiding had ze ook schulden. "Ik weet hoe het is om alle eindjes aan elkaar te moeten knopen. Daardoor was ik ook echt compleet mezelf niet meer. Ik was depressief en ben 2 jaar uit de roulatie geweest."

Ze krabbelde op toen ze haar stichting opzette. Nog steeds heeft ze het niet breed, maar dankzij haar werk is ze erg gelukkig. Ze ziet hoe goed het mensen kan doen als ze weer wat spullen hebben. "Ze kunnen dan weer een thuis opbouwen. Het lost natuurlijk niet al hun problemen op, maar die spullen zijn van hen, zonder schuld. Ik zie mensen echt gelukkig weggaan hier."

Siem Wulfse aan het werk bij Geef het Dordt
Bron: EenVandaag
Siem Wulfse aan het werk voor Geef het Dordt
Siem Wulfse, ooit de sterkste man van Europa, is een van de vrijwilligers bij Geef het Dordt. Hij weet als geen ander hoe het is om heel veel en ook te weinig geld te hebben. Hier vertelt hij daarover.

Niet elk meubelstuk geschikt

De stichting moet het hebben van mensen en bedrijven die hun spullen doneren. Ook die groep weet Suzan steeds meer te vinden. Hele huisraden krijgt ze aangeboden en soms ook nieuwe spullen. Maar niet iedereen begrijpt even goed wat de bedoeling is, vertelt ze.

"Sommige mensen bieden een bank aan waar een kat zich bijvoorbeeld helemaal op heeft uitgeleefd. Daar laat je je hond nog niet op slapen. Daar kan je dan toch iets over heen leggen, zeggen ze dan. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Als je niets hebt, hoef je niet overal maar genoegen mee te nemen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.