De fracties in de Eerste Kamer gaan bestaande eigen regels over bijbanen en mogelijke belangenverstrengeling strikt naleven. Ook gaan de fractievoorzitters voortaan twee keer per jaar overleggen over integriteit. "We moeten elkaar er meer op aanspreken", zegt Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol.

Om het bewustzijn te vergroten houdt de Eerste Kamer op 18 december een hoorzitting met externe deskundigen over de eigen integriteit, gevolgd door een plenair debat eind januari.

Bijbanen van senatoren

De discussie over bijbanen van senatoren werd eind september weer actueel door een publicatie van onderzoeksplatform Follow the Money. Door de toen ontstane ophef werd de integriteitdiscussie weer actueel.

Aangetoond werd dat VVD-senator Anne-Wil Duthler in 2014 voor een wetsvoorstel stemde, waarin adviezen van haar bedrijf opgenomen waren. Op de vraag of zoiets in de toekomst nog kan zegt Broekers-Knol: "Ik denk dat dat lastig is, eerlijk gezegd." Tegelijkertijd moet zij erkennen dat toezicht en handhaving van de regels een taak is en blijft van de fracties.

Nevenfuncties beter registreren

Wel is dus afgesproken dat de leden het bestaande openbare register van nevenfuncties beter gaan bijhouden, nieuwe functies gelijk melden en bij advieswerk duidelijker zijn over de sector waarin men actief is. Broekers-Knol is kraakhelder over het aanvaarden van nevenfuncties en adviesklussen: "Bij twijfel niet inhalen, niet doen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.