Verslaggever Joris Kreugel is in Merksplas, in de Belgische provincie Antwerpen. Hij is daar omdat zich hier een vroegere landloperskolonie bevindt.

En nu hebben Belgen en Nederlanders de handen ineen geslagen om te kijken of deze en nog vier andere 'Koloniën van Weldadidigheid' op de Werelderfgoedlijst van Unesco kunnen worden geplaatst. De andere vier zijn de kolonies Wortel, Ommerschans in Overijssel en Veenhuizen en Frederiksoord (Wilhelmina-oord, Boschoord, Willemsoord en de Oost- en Westvierdeparten) in Drenthe en Friesland.

In de 19e eeuw werden deze kolonies opgericht om een oplossing te bieden aan het armoedeprobleem in de grote steden. Mensen die niet voor zichzelf konden zorgen, zoals landlopers, bedelaars, prostituees, wezen, alcoholisten en andere hulpbehoevenden, werden in deze kolonies onder de duim gehouden in een strak regime van orde en tucht. 

De nominatie moet eerst in Den Haag door de minister Jet Bussemaker worden goedgekeurd. Vervolgens komt het terecht bij het Werelderfgoedcomité van Unesco in Parijs. Waarschijnlijk neemt het Rijk volgende week een besluit.

Beluister hieronder het tweede deel van de reportage terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.