Particuliere initiatieven om vluchtelingen een veilig onderkomen te bieden, zijn er in toenemende mate. Goed bedoeld natuurlijk, maar heb je als burger wel de capaciteiten die daarvoor nodig zijn? 

Voor veel Nederlanders is de maat vol; we moeten de migranten helpen. Op de website Gastgezin voor een vluchteling hebben zich inmiddels al meer dan 13.000 mensen aangemeld. Een van de manieren waarop zij vluchtelingen kunnen helpen, is door ze in huis te nemen. Maar is het wel verstandig als ‘gewone mensen' zelf vluchtelingen gaan opvangen? 

EenVandaag is in Musselkanaal bij Eelke en Zwanny Visser, die jarenlang vluchtelingen hebben opgevangen. Zij weten als geen ander wat 'onervaren' gastgezinnen te wachten staat. 'Deze mensen zijn getraumatiseerd. Wij wisten echt niet waar we aan begonnen. Met alleen liefde red je het niet.' Het echtpaar was zich niet bewust wat dat met zich meebracht. 'We waren heel impulsief, hebben niet nagedacht over de trauma’s die de kinderen en volwassenen hadden opgelopen en daarnaast was communiceren erg lastig.' Het echtpaar heeft er absoluut geen spijt van, maar wil mensen wel meegeven dat ze goed moeten nadenken voordat ze besluiten om vluchtelingen op te vangen. 

In zowel de radio- als de tv-uitzending besteden we aandacht aan de familie Visser.

In het tweede uur van Radio EenVandaag bezochten we in het Groningse Den Andel iemand die van plan is om vluchtelingen op te vangen in een leegstaand pand:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.