In Praag komen op dit moment de leiders van vier Oost-Europese landen bij elkaar. Zij verzetten zich tegen het opnemen van vluchtelingen. Europa lijkt te splijten en ondertussen zitten duizenden mensen op de perrons van Boedapest en verdrinken er mensen in zee. 

De oorlog in Syrië woedt voort en er is geen antwoord: niet politiek, niet vanuit de samenleving en niet militair. Waar leidt dit toe en is er zicht op een snelle oplossing?

In Radio EenVandaag praten we met politiek commentator Kees Boonman en voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer over de mensenmassa die zich over de wereld aan het verplaatsen is, en alle problemen die daarmee samenhangen. De Hoop Scheffer: "Je kunt dit niet op nationale basis oplossen. Maar in Europa hebben we nog geen begin van een gezamenlijke oplossing, en dat vind ik onoverkomelijk." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.