Syrische vluchtelingen worden aan de grens met Turkije mishandeld en doodgeschoten door Turkse grenspolitie. Dat blijkt uit een onderzoek van Human Rights Watch, dat vandaag verschijnt.

De organisatie registreerde tussen begin maart en half april zeven incidenten. De grenspolitie schoot een man, een vrouw en een 15-jarige jongen en een smokkelaar dood. Een andere smokkelaar werd doodgeslagen. Acht asielzoekers werden beschoten, onder wie drie kinderen van 3, 5 en 9 jaar oud.

Daarnaast werden volgens ooggetuigenverslagen zes asielzoekers ernstig mishandeld.

Human Rights Watch baseert de bevindingen op basis van interviews met slachtoffers, ooggetuigen en de lokale bevolking. Een van de ooggetuigen:

‘Plotseling hoorden we automatisch geweervuur. Kogels vlogen ons om de oren en we zochten dekking. Ik lag vlakbij mijn zus en nicht, kogels raakten hen en ik wist direct dat ze dood waren. Zelf werd ik in mijn rechterhand geraakt.’

De mensenrechtenorganisatie stelt dat de Turkse autoriteiten asielzoekers vanuit Syrië niet mag dwingen om terug te keren en roept op tot een onderzoek van de incidenten. 

In EenVandaag een reactie van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij spreekt schande van deze gebeurtenissen.