Justitie verdenkt vijf Haagse politie agenten van betrokkenheid bij de dood van Mitch Henriquez. De Arubaan kwam afgelopen weekeinde om het leven tijdens misschien nu al de meest besproken arrestatie van dit jaar, hoogstwaarschijnlijk door het geweld dat de politie tegen hem gebruikte. Het is voor het eerst dat zoveel agenten tegelijkertijd verdacht worden van buitensporig politiegeweld.

Henriquez kwam afgelopen zaterdag door zuurstofgebrek om het leven, maakte justitie bekend. Hij had geen alcohol of drugs gebruikt. De vijf agenten zijn onmiddellijk buiten functie gesteld, ook een unicum.

In EenVandaag reageert advocaat Michael Ruperti, die de nabestaanden bijstond van de Haagse scholier Rishi die door een politiekogel om het leven kwam. En advocaat Max Vermeij die in die zaak de betrokken politieagent bijstond. De jongen werd op 24 november 2012 doodgeschoten op station Hollands Spoor. De politie was afgekomen op een melding dat hij een wapen zou hebben en schoot toen hij wegrende. De agent werd vervolgd maar vrijgesproken van doodslag.

De afgelopen vijf jaar kwam het ongeveer een keer per jaar voor dat bij politiegeweld iemand om het leven kwam of zwaargewond raakte. Meestal leidt dat tot vervolging, maar niet tot een veroordeling. Voor het laatst werd in april dit jaar een agent veroordeeld tot een rij ontzegging vanwege het doodrijden van een scooterrijndster in 2013.

Overzicht:

Het komt een paar keer per jaar voor dat politiemensen worden vervolgd voor geweld dat zij in functie toepassen. Er rolt zelden een veroordeling uit, omdat politiemensen onder bepaalde omstandigheden geweld mogen toepassen. De afgelopen vijf jaar overleden vier mensen 

Maart 2015 Twee agenten worden vervolgd omdat ze in Tilburg schoten op een vluchtende man. Een van de kogels raakte de man in het lichaam. Hij raakte zwaargewond.

Op 24 november 2012 wordt de Haagse scholier Rishi doodgeschoten op het station Holland Spoor. De politie kwam af op een melding dat Rishi in een wachtruimte een Engelsman zou hebben lastiggevallen. Rishi rende weg na een politiebevel waarop een agent schoot. Hij werd geraakt in zijn hals en overleed in het ziekenhuis. Het OM vervolgde de agent voor doodslag maar de rechter spreekt de agent vrij.

In 2011 komt de 22-jarige Ihsan Gurz uit Heemskerk om het leven in een politiecel in IJmuiden. Nabestaanden vermoeden dat hij door politiegeweld om het leven kwam en eisen vervolging. Het gerechtshof bepaalt uiteindelijk dat de agenten niet hoeven te worden vervolgd.

Op 14 mei 2011 komt de 31-jarige Amstelvener Michael Koomen om het leven door een politiekogel. Hij is met zijn voetbalteam op stap in Amsterdam en krijgt het aan de stok met de politie. Een Amsterdamse politieman trekt zijn dienstwapen en schiet koomen in het hoofd. Noodweer oordeelt de rechter. De agent wordt niet vervolgd, ook niet na aandringen van nabestaanden.

In Radio EenVandaag Erik Kooyman, verslaggever bij Omroep West. Hij maakte de documentaire ‘Als iedereen verdacht is, macht en onmacht van politie in de Schilderswijk’.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.