Heb je je ooit afgevraagd wat er rondom een kadaver gebeurt? En hoe lang het duurt voordat deze is weggerot? Je komt er sinds maandag achter via de speciale KadaverCam, die 24 uur per dag gericht staat op een dode ree.

De livestream is opgezet door Buitengewoon (het natuurplatform van Omroep Gelderland), ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer. Met de beelden willen zij een kijkje geven in 'de oneindige cyclus van leven en dood' in de natuur. Eten en gegeten worden is volgens de organisaties namelijk een onmisbaar deel van de natuur.

Hieronder bekijk je de KadaverCam: hoe staat de ree er op dit moment voor?

Roodborstje

Het beest ligt in Gelderse Poort, een natuurgebied achter Nijmegen. De boswachter daar, Twan Theunissen, vertelde aan het AD wie er als eerste bij de ree kwam kijken: een roodborstje op zoek naar vlees. "Roodborstjes vegetarisch? Nee hoor, ze houden wel degelijk van vlees, net als winterkoninkjes. Vooral als het eiwitrijk vlees is." De vogel had alleen pech: het kadaver was nog dicht, waardoor hij er niet bij kon.

Het wachten is volgens de boswachter op de eerste roofdieren, al zijn die nog niet langsgekomen. Gemiddeld een paar honderd mensen houden op ieder moment de webcam in de gaten. Tot nog toe zagen zij vooral vogels en een enkel konijn, maar er kan nog van alles gebeuren: tot eind februari blijft de KadaverCam staan.