Defensie heeft oorlogsveteranen jarenlang in onzekerheid gelaten over hun medische toestand. Dat blijkt uit een rapport van de Veteranenombudsman, in handen van EenVandaag.

Ombudsman Reinier van Zutphen greep in na een klacht van Afghanistan-veteraan Bjorn Vorstermans. De militair vocht voor erkenning van zijn psychische klachten, opgelopen tijdens zijn Afghanistan-missie in 2006. Maar liefst vijf keer werd hij gekeurd, tussen december 2007 en maart 2016. Normaal gesproken moet dit in drie jaar worden afgehandeld. Na tussenkomst van de Ombudsman kwam Defensie eindelijk in beweging en werd de Inspectie Militaire Gezondheidszorg ingeschakeld voor een onderzoek. Maart 2017 was de rapportage klaar en dat leidde ertoe dat Vorstermans eindelijk zijn definitieve invaliditeitspensioen kon regelen. Daarop heeft de Veteranenombudsman zijn klachtonderzoek opgeschort.  

Tientallen klachten over gebrekkige nazorg Defensie

De afgelopen jaren kwamen tientallen klachten binnen bij de Nationale Ombudsman en bij de Veteranenombudsman over gebrekkige nazorg door Defensie. Eerder dit jaar meldde EenVandaag dat Defensie jaarlijks miljoenenboetes opgelegd krijgt door het UWV vanwege het niet goed omgaan met ziek personeel. De Ombudsman kondigde begin maart onderzoek aan naar de omgang met zieke militairen en oud-militairen door Defensie.

Er zijn bij ons klachten dat het vaak veel te lang duurt voordat veteranen horen wat nou precies hun medische toestand is. Keuringen moeten er plaatsvinden, er moeten artsen aan te pas komen, maar ik vind dat wij tegenover deze mensen gewoon verplicht zijn om dat snel, zorgvuldig en goed te doen. En dat is hier ook niet gebeurd,” aldus de Ombudsman.

De vele keuringen én de onzekerheid over zijn (financiële) situatie zorgden voor veel spanning en stress bij oorlogsveteraan Bjorn. Defensie stelt echter dat het geen echte keuringen waren maar ‘termijnbeoordelingen’. Voor PTSS-veteranen is dat om het even, aldus Ombudsman Van Zutphen: “Vorstermans heeft jarenlang bloot gestaan aan spanningen en stress, onder meer door de (her)beoordelingen voor zijn PTSS.”

Kijk en lees ook:

Reactie militaire vakbond AFMP

Militaire vakbond AFMP vindt het schandalig dat het zover heeft moeten komen met deze veteraan: Voorzitter AFMP Anne-Marie Snels tegen EenVandaag: “Goed dat de ombudsman dit oppakt, de zaak Bjorn Vorstermans is een voorbeeld van hoe het vooral niét moet. In zijn situatie had defensie vanaf het begin adequaat moeten reageren, dan was het welllicht niet zo ver gekomen. Je had als werkgever op je vingers na kunnen tellen dat er met een Afghanistan veteraan wat aan de hand is als die vaak ziek uitvalt.  

De vakbond wil dat Defensie doorpakt bij zieke (oud)medewerkers en niet de boel traineert: “Het kán dus niet dat (oud)medewerkers, die al kwetsbaar zijn, zolang aan het lijntje worden gehouden voordat ze een invaliditeitspensioen krijgen.”

Tekort aan artsen bij Defensie

De AFMP maakt zich ook zorgen over het tekort aan medisch personeel bij Defensie. Dit heeft onder andere gevolgen voor veteranen, aldus Snels: “Er is een fors tekort aan artsen bij Defensie, de vraag is of de opvang na een missie nu wél zorgvuldig plaatsvindt. Ik hoor signalen dat dit niet het geval is. Defensie heeft een zorgplicht, die moet ze nakomen. Er is een goede Veteranenwet, maar dat is niet slechts een stuk papier, daar moet je als werkgever dagelijks naar handelen.”

reactie
clock 12-04-2018 15:30

In een reactie aan EenVandaag laat Defensie weten:

“Defensie onderkent het probleem dat militairen met PTSS soms langere tijd moeten wachten voor hun medische eindsituatie kan worden vastgesteld. Daarom is in 2010 een regeling opgesteld die bepaalt dat zoveel mogelijk binnen twee doch maximaal drie keuringen tot de medische eindsituatie moet worden gekomen. Dat is meestal binnen drie jaar. Naar aanleiding van het rapport van de Ombudsman zal Defensie de regeling van 2010 nogmaals onder de aandacht van de keuringsartsen brengen.”

De Ombudsman benadrukt de kwestie vanaf nu nauwlettend te volgen. “Wij blijven nauw kijken, en heel nauwkeurig kijken, of het nu wel beter gaat. Dat zich niet weer zo’n geval voordoet.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.