De kans is zeer groot dat er na de gemeenteraadsverkiezingen meer partijen dan ooit in de gemeenteraden zullen zitten. Kiezers stemmen namelijk vaker op lokale partijen en in veel steden zijn er binnen de raad de afgelopen tijd afsplitsingen geweest. Volgens de één is deze versnippering een probleem, volgens de ander is het juist democratie in topvorm.

De afgelopen jaren is in 30 procent van de gemeenten door afsplitsingen een grotere hoeveelheid partijen dan vlak na de verkiezingen in 2014. Dagblad Trouw en onderzoeksplatform Investico deden onderzoek naar de samenstelling van huidige gemeenteraden. In totaal zijn er door heel Nederland aan het eind van de raadsperiode 149 fracties meer dan in 2014.

Door het grote aantal gemeenteraadsfracties nam het gemiddelde aantal fracties in een gemeente toe van 6,8 fractie in 2010 tot 7,3 fractie per gemeente nu. Dat lijkt een minieme stijging, maar in een gemeente als Delfzijl kan dat leiden tot bijzondere situatie.

Twaalf partijen strijden om 19 zetels

In Delfzijl kent men de versnippering als geen ander. De Groningse plaats heeft een gemeenteraad van 19 zetels, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn er maar liefst twaalf partijen verkiesbaar. Waaronder natuurlijk een aantal landelijke partijen, maar ook de lokalen van Socialistisch Delfzijl, Lijst Stulp, Fractie 2014 en Seniorenpartij Delfzijl. Mochten al deze partijen een zetel krijgen in de raad, dan rijst de vraag of de gemeente nog wel bestuurbaar is.

Lees ook

Burgemeester Gerard Beukema is niet blij met de versnippering. En ook raadslid Harrie Houwerzijl is kritisch. Vanwege de versnippering heeft hij zich teruggetrokken voor gemeenteraadsverkiezingen in Delfzijl. Hij maakt zich zorgen over de ‘politieke lappendeken’ die er ontstaat en ziet dan ook een onrustige periode aankomen. “Het gaat niet meer over de inhoud, maar de aandacht van het raadslidschap”, aldus Houwerzijl. “Men denkt vaak dat politiek bedrijven alleen maar hard roepen is. In werkelijkheid is het veel stukken lezen.”

Eerder bleek uit een peiling van EenVandaag dat ruim één op de drie (35%) actieve raadsleden vindt dat er eigenlijk te veel partijen in hun gemeenteraad zitten om goed te kunnen functioneren. Diegenen die voorstander zijn vinden het juist een verrijking voor burgers dat er veel partijen te kiezen zijn. Daardoor worden ook belangen van kleine groepen vertegenwoordigd, vinden ze. “Democratie is ook de stem van een minderheid”, aldus één van de ondervraagde raadsleden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.