De megastallen zijn hét hete hangijzer bij de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant. Sinds de uitbraak van Q-koorts in 2009 zorgen de stallen -met daarin duizenden dieren- voor veel onrust in de regio. Bewoners ergeren zich aan de stank en hun verpeste uitzicht, maar maken zich vooral grote zorgen om de mogelijke gezondheidsrisico’s. Aan de andere kant wachten veehouders soms jaren op toestemming om uit te breiden en willen ze graag moderniseren.

Vorig jaar nam de provincie het besluit om te stoppen met deze vorm van intensieve veehouderij, maar een overgangsregeling zorgt ervoor dat de bouw van nieuwe complexen nog steeds mogelijk is. Het is nu aan de politiek om te bepalen of het doek definitief valt voor de megastallen. De Provinciale Statenverkiezingen zijn dus van groot belang.

Sonja Borsboom is kandidaat voor GroenLinks. Samen met EenVandaag bezoekt zij varkenshouder Maarten Rooijakkers. Met zijn broer runt hij een moderne varkenshouderij volgens een diervriendelijk concept. De toekomst voor alle varkensboeren, vindt Rooijakkers. Hij legt uit wat de voordelen van nieuwe, grote varkensbedrijven zijn.

Ondertussen maken bewoners in Moergestel zich zorgen. In hun wijk zijn vergevorderde plannen voor nieuwe stallen. In EenVandaag vertellen zij waarom de politiek een einde moet maken aan die ontwikkeling.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.