Op een Nederlandstalige website die zich tegen de uitzetting van asielzoekers keert staan namen, adressen en telefoonnummers van politici en IND-medewerkers. Ook de gegevens van familieleden worden genoemd en van sommige medewerkers is een foto geplaatst. Bij deze informatie staat de oproep: 'Zoek de verantwoordelijken op!'. Rita Verdonk, de politiek leider van Trots Op Nederland doet morgen aangifte tegen de site. Het is niet bekend wie achter de site zit, maar Justitie heeft inmiddels bekend gemaakt een onderzoek in te stellen.

De anonieme makers van de website zeggen dat hun site is bedoeld voor het verstrekken van informatie over instanties, bedrijven en personen die ,,medeverantwoordelijk zijn voor het tegenhouden, opsluiten en deporteren van vluchtelingen''. Op de beginpagina staan rode vlekken en de kreet: ,,sloop de deportatiemachine!''Bezoekers worden opgeroepen om anoniem extra informatie te leveren over iedereen die betrokken is bij de 'deportatiemachine'. Niet alleen politici en bestuurders worden op de website met naam genoemd, maar ook andere instanties en bedrijven die mogelijk ook maar iets met de uitzetting van asielzoekers te maken hebben.

Rita Verdonk, die al enkele jaren beveiligd wordt, staat met huisadres en privé telefoonnummer genoemd op de site. De lijsttrekker wil dat haar gegevens per direct van internet worden verwijderd. Ook de op de site genoemde kamerleden Henk Kamp (VVD) en Wim van de Camp (CDA) vinden dat de website uit de lucht moet.Het Ministerie van Justitie heeft laten weten te gaan kijken of ze iets moet ondernemen tegen de Nederlandstalige website, die vanuit Brazilië wordt gehost. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft EénVandaag laten weten inmiddels een onderzoek te zijn gestart naar de strafbaarheid van de publicatie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.