In het Amerikaanse Oklahoma wordt gevreesd dat minstens 91 doden zijn gevallen toen een tornado maandag door een voorstad van het Amerikaanse Oklahoma City trok. Honderden huizen en zeker twee scholen liggen grotendeels in puin.

Volgens sommige bronnen was de tornado ruim 3 kilometer breed. Over het aantal gewonden bestaat nog onduidelijkheid. Het ziekenhuis in de voorstad Moore liep volgens ABC News flinke schade op en evacueerde alle patiënten naar andere ziekenhuizen.

Ook op de wegen veroorzaakte de storm een chaos. De hulpdiensten zouden moeite hebben Moore te bereiken, omdat veel mensen op de snelweg vastzitten in hun auto's.

In een van de getroffen scholen kwamen volgens CNN zeker 7 leerlingen om het leven. Toen de tornado de voorstad trof, bevonden zich in de school zeker 75 leerlingen en docenten. Het is onduidelijk hoeveel mensen nog onder het puin liggen.

Volgens CNN gold boven de school een tijdelijk vliegverbod. Reddingswerkers vreesden door het geluid van luchtverkeer de overlevenden onder het puin niet te horen.

EenVandaag spreekt met tornado-expert en -jager Wouter de Baar. Hij vertelt over de impact van de tornado van gisteren en zijn eigen ervaringen. Daarnaast Rob Nijse, hij is praktijkhoogleraar draagconstructies van de Technische Universiteit Delft: wat zijn de mogelijkheden om huizen tornadobestendig te bouwen?

update
clock 21-05-2013 15:46

Aantal doden naar beneden bijgesteld

Het state medical examiner's office heeft het aantal doden naar beneden bijgesteld: officieel zijn op dit moment 24 doden geteld, onder wie zeven kinderen. Het is echter goed mogelijk dat dat aantal weer stijgt, omdat er wellicht nog lichamen onder het puin liggen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.