Het Australische cricketteam heeft zich de woede van velen op de hals gehaald. De mannen hebben namelijk vals gespeeld tijdens een wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Eén van de spelers gebruikte een stukje tape om daarmee de bal ruwer te maken. Maar zorgt een ruwe bal inderdaad voor beïnvloeding van het spel?

Allereerst is het voor veel cricketleken moeilijk te geloven dat er binnen deze sport wordt valsgespeeld. Cricket lijkt het toonbeeld van keurigheid en hoffelijkheid op het speelveld. Maar dat is zeker niet altijd het geval, zo vertelt cabaretier en cricketer Erik van Muiswinkel. "Ik help mensen graag uit de droom over het fairplay bij het cricket. De sport leent zich juist heel goed voor het buigen van de spelregels." Volgens Van Muiswinkel heeft dat door de jaren al vaak geleid tot het aanpassen van de spelregels, omdat die toch steeds door spelers werden omgebogen. "Als het er echt om gaat zijn het net zulke smeerlappen als iedereen."

Schuurpapier heeft invloed

Heeft deze actie van de Australiërs geleid tot voordeel? Een speler gebruikte een stukje tape met daarop steentjes, als een soort schuurpapier gebruikt om de bal ruwer te maken. Hoe dat precies zit, legt recordinternational Tim de Leede uit: "Een cricketbal bestaat uit vier kwarten die worden gescheiden door een naad. Je hebt dus twee helften. Je kunt een bal aan één kant glad maken en aan één kant ruw. Als je aangooier, oftewel de bowler, dan recht loslaat, dus met de naad omhoog dan gaat de gladde kant sneller door de lucht dan de ruwe kant en dan maakt de bal een curve." Volgens De Leede heeft deze actie van Australië dus zeker invloed gehad op de wedstrijd. 

Dat wordt bevestigd door international Helmien Rambaldo. Zij werd vorig jaar nog landskampioen met haar team Quick, en ziet eveneens het voordeel door het team van 'Down Under'. Ze uit wat de regels zijn over de bal: "Cricketspelers zie je vaak de bal op hun broek glad maken: shinen heet dat. Hierdoor krijg je een gladde kant, de andere kant blijft ruw, omdat je die niet glad maakt. Daardoor krijg je twee verschillende kanten. Je mag 'm wel gladder maken door te poetsen, maar je mag verder geen invloed uitoefenen op de staat van de bal."

Twintig camera's op alle spelers

De Nederlandse Cricket Bond heeft ook gereageerd op het nieuws. Technisch directeur Roland Lefebvre: "Australië wilde op een oneigenlijke manier een doorbraak forceren. Geen enkele methode is hierin toegestaan. Het is krankzinnig om te bedenken dat je hiermee weg kon komen. Er staan wel twintig camera's op die spelers gericht." De betrokken spelers hangt een forse straf boven hun hoofd, zo verwacht Lefebvre. "Het is een grof schandaal en de gevolgen zullen groot zijn." De aanvoerder van het team is inmiddels afgezet, met waarschijnlijk een schorsing tot gevolg. "Ik denk dat de Australische cricketbond drastische maatregelen zal nemen. Dat kan oplopen tot een schorsing van een jaar."

Er bestaat dus geen twijfel over: de actie van de Australische cricketspelers heeft geleid tot het beïnvloeden van de wedstrijd. Ook al wordt er vaker op het randje van de regels gebalanceerd, de sportwereld heeft geen goed woord over voor deze situatie. Het is afwachten of vijfvoudig wereldkampioen Australië snel weer de rug kan rechten.