Vakantiegeld wordt vaak niet uitgegeven aan de vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 leden van het Opiniepanel. Een derde besteedt het vakantiegeld slechts gedeeltelijk aan de vakantie, 44 procent geeft het helemaal niet aan een vakantie uit. Een groot deel van het vakantiegeld belandt in de spaarpot. Ook wordt het gebruikt om schulden mee af te lossen, of om duurzame goederen als een wasmachine of een computer mee te kopen.

Een op de vijf geeft vanwege de economische crisis minder geld uit aan de zomervakantie dan de afgelopen jaren. 22 Procent gaat door de crisis helemaal niet op vakantie. Vooral in Flevoland wordt op vakanties bezuinigd, daar gaat een derde niet op vakantie vanwege de crisis. In Drenthe is dat het laagst, 10 procent.

Onder invloed van de economische crisis stijgt het aantal mensen dat het vakantiegeld nodig heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Vorig jaar had 31 procent het vakantiegeld nodig om rond te komen. Nu is dat gestegen naar 38 procent. Werkzoekenden (64%) en arbeidsongeschikten (60%)  hebben het vakantiegeld het hardst nodig om rond te komen. Zij gaan ook het minst op vakantie. Bekijk hieronder de uitslag in uw provincie.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 10 mei  t/m 16 mei 2013 en is gehouden in samenwerking met Omroep Gelderland.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.