Leraren lijden onder de heersende griepepidemie. Veel van hen zitten ziek thuis, met als gevolg klassen waar niemand voor staat. Daar komt nog bij dat ook meer dan 4000 leerlingen thuis zitten als gevolg van de griep. Om de leegloop van scholen tegen te gaan stelt viroloog Ab Osterhaus dat scholen hun leraren een griepprik aan moeten bieden. Ook vaccinatie van jongeren kan volgens hem een groot verschil maken. Volgens Osterhaus helpt zo'n prik bij 70 tot 80 procent van de jongeren de griep te voorkomen. 

Lammert de Bruin, die zelf een griepprik kreeg, checkt of deze uitspraak klopt in 'Feit of Fictie'.

Marc van Ranst, hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven, komt veel onderzoekresultaten over de effectiviteit van vaccinaties tegen. Alleen, volgens hem behoort de effectiviteit van 70 tot 80 procent echt tot het meest positieve deel van het onderzoeksspectrum. 

'80 procent effectiviteit is onhaalbaar'

Carl Koppeschaar volgde met de 'Grote Griep Meting' van 2003 tot vorig jaar de uitbraken van griep en verkoudheid in Nederland en België. Volgens hem is 80 procent effectiviteit onhaalbaar in Nederland. In Engeland is dit mogelijk wel haalbaar. Daar worden levende vaccins in de neus gespoten. Op het vasteland van Europa worden volgens Koppeschaar dode vaccins toegediend via een injectienaald. "Dat is veel minder effectief", aldus Koppeschaar.

Voor dit jaar verwacht Koppeschaar een heel laag effectiviteitscijfer in ons land. Het griepvirus dat nu heerst is niet opgenomen in het huidige vaccin. Maar, volgens de Vlaamse professor Van Ranst is je laten vaccineren nooit zinloos. "We weten dat het bestaande vaccin geen Rolls Royce is, maar het is het beste wat we hebben." 

Conclusie

Op basis van de reacties van professor Van Ranst en Carl Koppeschaar moeten we concluderen dat de uitspraak van Ab Osterhaus fictie is. Effectiviteit van de griepprik bij jongeren van 70 tot 80 procent is praktisch onhaalbaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.