Het belang van zelflerende computers en aanverwante technologieën staat voor wereldleiders en topondernemers al een tijd als een paal boven water. Maar in Nederland is er juist een 'braindrain' gaande in het vakgebied van de kunstmatige intelligentie. Academische toptalenten verdwijnen naar het buitenland en dat leidt tot slechter onderzoek en onderwijs. Vier Nederlandse universiteiten waarschuwen bij een rondgang van NRC.

Academici worden steeds vaker weggekaapt bij universiteiten door internationale technologiebedrijven als Google en Facebook. Het gaat om hoogleraren en docenten met veel kennis en ervaring op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Tekort aan docenten Kunstmatige Intelligentie

Techjournalist Wouter van Noort van NRC maakte een rondgang langs een aantal universiteiten en ontdekte dat openstaande vacatures voor topfuncties op het vakgebied van kunstmatige intelligentie (AI) niet of nauwelijks worden vervuld. Dat gaat ten koste van het onderwijs.

Dat zegt ook Cees Snoek van de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems en expert op het terrein van video- en beeldherkenning. "We hebben een numerus fixus ingesteld omdat er groot animo is voor de studie Kunstmatige intelligentie. Maar wij kunnen de kwaliteit van het onderwijs en talentontwikkeling niet garanderen door een tekort aan docenten."

Nederland digitale kolonie van de VS

Nederlandse universiteiten vrezen nu dus een braindrain, waarin academische talenten vaker kiezen voor het grote geld uit de VS en China. Daarmee komt de kennisontwikkeling in Nederland op het gebied van bijvoorbeeld zelfdenkende computers tot zelfrijdende auto’s in het ergste geval tot stilstand. "Dan worden we afhankelijk van het buitenland", constateert Van Noort. "En worden we een digitale kolonie van de China en de VS. Dat wil je niet als het bijvoorbeeld over de ontwikkeling van autonome wapens gaat." De Russische president Vladimir Poetin voorspelde vorig jaar nog dat de leider op het gebied van kunstmatige intelligentie de leider wordt van de wereld.

Cees Snoek, hoogleraar Kunstmatige intelligentie (UVA) ziet nog voldoende toekomst voor de Nederlandse universiteiten. “We werken samen met grote bedrijven en partijen in de industrie als Qualcomm, een Amerikaanse chipgigant, het Duitse Bosch en Delhaize. We trekken samen op om talenten op te leiden. We bieden ze dan de optie om deels op de universiteit en deels in het bedrijfsleven een positie te verwerven. Op die manier hopen we te concurreren met de Googles en Facebooks van deze wereld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.