18,5 miljard euro: dat is het bedrag dat de voetballers van de 682 grootste clubs van Europa in 2016 kregen uitbetaald. Dat bedrag is niet eerlijk verdeeld over de diverse lidstaten van de voetbalbond. De UEFA waarschuwt nu voor deze verschillen, want deze zijn niet goed voor het voetbal en haar toekomst.

Zo betalen Engelse clubs gemiddeld 154 miljoen uit aan hun voetballers, maar moeten hun Spaanse collega's het met de helft doen. Binnen Spanje zijn de verhoudingen ook scheef. De spelers van FC Barcelona kregen samen 372 miljoen euro, en dat bedrag ligt dus vele malen hoger dan het gemiddelde.Alle spelers in onze Nederlandse eredivisie kosten bij elkaar nog geen 200 miljoen euro.

Rapport

UEFA schrijft nu in een rapport dat ze denkt over een belasting voor rijkere clubs en de invoering van een maximum salaris. Toon Gerbrands, algemeen Directeur van PSV ziet weinig in die maatregelen. "We moeten een heel economisch systeem veranderen om dit te realiseren", zegt hij. Als positieve kant van het verhaal noemt Gerbrands dat de Eredvisie nog steeds een heel aantrekkelijke plek is voor jonge Zuid-Amerikaanse spelers zoals PSV'er Lozano.  

Pieter Nieuwenhuis van Hypercube Solutions denkt dat een salarisplafond nooit gaat werken, omdat de rijkste clubs op andere manieren hun middelen zullen aanwenden om de beste spelers naar zich toe te halen. Sam Planting van VI Pro vraagt zich af welke instantie gaat handhaven of clubs niet stiekem spelers meer betalen dan het maximale bedrag. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.