De Nederlandse vrienden Billy en Vincent (beiden 30) wonen al jaren in Barcelona. Toen er vrijdag voor de vijfde opeenvolgende avond rellen uitbraken in hun stad, besloten de vrienden een kijkje te gaan nemen. Dat kwam ze duur te staan.

Billy Pearson en Vincent McDonald werden opgepakt en meegenomen naar het politiebureau, waar ze naar eigen zeggen als beesten werden behandeld.

Nederlanders Vincent en Billy korte tijd opgepakt bij protesten in Barcelona

Scheet

Vincent heeft zondagochtend nog steeds last van zijn kaak. In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg hij daar een rake klap van een politieman. Om de directe aanleiding moet hij zelf ook wel een klein beetje lachen.

"Ik liet - per ongeluk - een scheet die hoorbaar was voor iedereen. Vijf politieagenten draaiden zich naar me om. Toen ik door de hele situatie in de lach schoot, kreeg ik een tik in m'n gezicht.

Hardhandig de straat op geduwd

Daarna moest ik op de grond gaan zitten, omdat 'stoelen alleen voor normale mensen zijn', en werd ik uitgemaakt voor varken." Hoe lang de Nederlanders precies op het bureau hebben gezeten, weten ze niet, maar ze schatten zo'n anderhalf uur.

Billy haalt er een brief bij die ze meekregen voordat ze 'hardhandig de straat werden opgeduwd'. Daarin staat dat ze iets voor half twee 's nachts weer buiten stonden. Of er nog een boete volgt, weten de mannen niet.

Goed voorbereid

Billy: "Ik was 's middags al de stad in gegaan om foto's te maken. Die wilde ik gebruiken om mijn vrienden te laten zien wat er in Barcelona gebeurt."

"Om mezelf te beschermen bij de rellen had ik me goed voorbereid: een t-shirt voor mijn gezicht geknoopt en een bril van de motorcross bij me om mijn ogen te beschermen tegen het traangas."

Opeens staande gehouden

De vrienden denken dat hun uiterlijk de reden was dat ze er door de politie werden uitgepikt. "We deden niets", verklaart Vincent. "We stonden met nog wat andere maten een beetje te treuzelen op een plein waar opstootjes waren. En toen werden we opeens staande gehouden."

"Billy en ik hadden ons identiteitsbewijs niet bij ons en werden in het politiebusje geduwd." Billy laat zijn telefoon zien, waarvan het scherm flink gebarsten is: "dat is gebeurd toen de politie mijn rugzak keihard in het busje smeet."

Lesje geleerd

Ook zaterdagavond was het in delen van Barcelona weer onrustig. Maar de dertigers laten zich voorlopig niet meer zien bij de rellen. "Ik heb mijn lesje wel geleerd", zegt Billy.

"Het was heel duidelijk dat de politie wilde laten merken dat we er niets te zoeken hebben. Of je nu wel of niet meevecht, als je zo over straat gaat en je alleen al laat zien dat je bij de protesten aanwezig bent, dan pakken ze je gewoon."

Buitensporig geweld

Vorige week maandag werden negen Catalaanse seperatistenleiders veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Dat leidde in heel Catalonië tot grote protesten, die op sommige plekken uitliepen op rellen.

Er gaan beelden rond van Spaanse politieagenten die buitensporig geweld gebruiken tegen demonstranten. Amnesty International liet zaterdagavond in een verklaring weten het geweld te veroordelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.