De Turkse krant Sabah moet al zijn beschuldigingen aan het adres van het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir rectificeren en herroepen. Dat is vandaag bepaald door de rechtbank Rotterdam.

In maart werd Turan Yazir herhaaldelijk in de krant Sabah -die ook in Rotterdam verkrijgbaar is- omschreven als terrorist en landverrader. Het CDA-raadslid ontving daarop een groot aantal bedreigingen en werd een potentieel gewelddadig doelwit van Turkse Nederlanders die pro-Erdogan zijn. Hij dook onder en kon zijn functie van raadslid niet meer uitvoeren.

De gemeenteraad accepteerde niet dat een lid van de Raad door toedoen van Sabah bedreigd werd en spande een rechtszaak tegen de krant aan. De gemeente eiste rectificatie. Mocht Sabah daar niet aan voldoen dan was de eis een dwangsom van 10.000 euro per dag met een maximum van 1 miljoen euro. De rechter willigde het verzoek tot rectificatie in, maar verlaagde de dwangsom tot 1000 euro per dag met een maximum van 100.000 euro.  

De redactie van de krant heeft naast meerdere vestigingen in Turkije ook een grote vestiging in Duitsland. Eerder maakte EenVandaag onderstaande reportage over de Turkse krant:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.