Koerden demonstreerden gisteravond in Rotterdam tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. Er ontstond een rel met Erdogan-aanhangers. Het doet denken aan 2017, toen er een rel ontstond bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

In maart 2017 gingen Nederlandse Turken de straat op in Rotterdam, omdat de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betul Sayan Kaya, niet mocht spreken. Kaya wilde in het Turkse consulaat een toespraak houden over het Turkse grondwetreferendum. Op het referendum was internationaal kritiek, omdat het de macht van de Turkse president zou vergroten. Kaya werd uiteindelijk uit Nederland gezet als ongewenst vreemdeling.

Uit heel Nederland

De sfeer werd op die bewuste avond in 2017 al snel grimmig en de ME moest waterkanonnen inzetten, omdat de mensen niet weg wilden gaan. De volgende dag waren er veel ruiten in het centrum van Rotterdam gesneuveld en is er een schadeclaim neergelegd van 22 duizend euro en uiteindelijk zijn er zes verdachten aangehouden.

Politiek verslaggever Sandra van Steen was er toen bij. "Er kwamen Turkse Nederlanders vanuit heel Nederland naar Rotterdam met de auto. Er ontstond verkeerschaos. Het consulaat ligt in een uitgaansgebied en dat liep helemaal vast. Het waren jonge mannen, maar er kwamen ook complete gezinnen naartoe."

Camera kapot gegooid

Van Steen herinnert zich het moment dat het echt omsloeg. "De politie was bang dat de beveiligers van de Kaya gewapend waren. Kaya was toen in een straat achter het consulaat. Daar speelde zich wat af, maar dus ook op een andere plek, waar alle mensen stonden."

"Ik zelf was niet echt bang, want je doet gewoon je werk, maar naast mij werd een fotograaf belaagd en zijn camera belandde meters verderop, met de lens kapot." Toen de minister inmiddels al naar Duitsland was, weg uit Rotterdam, gingen de rellen nog door. "Het heeft echt vrij lang geduurd voordat de rust was teruggekeerd", vertelt journalist Van Steen.

De volgende morgen, na de rellen in 2017 in Rotterdam
Bron: ANP

Opnieuw onrust

En nu is er dus opnieuw onrust in Rotterdam. "U voldoet niet aan de regels van de demonstratie. Als u niet luistert zal geweld worden gebruikt", klonk er gisteravond uit de luidsprekers van de politie. Van Steen volgde de rellen vanaf een afstand.

De Koerden demonstreerden gisteravond op het Kruisplein in Rotterdam tegen de Turkse inval in Noord-Syrië, en gingen op de vuist met Turkse tegendemonstranten. Het liep flink uit de hand. De ME moest ingrijpen en er zijn verschillende aanhoudingen verricht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.