Als vorig jaar na de aardbeving en tsunami twee kerncentrales in Fukushima ontploffen, komt er levensgevaarlijke straling vrij en worden 140.000 mensen in het gebied van twintig kilometer rond de kerncentrale in allerijl geëvacueerd. De meesten worden opgehaald per bus en mogen hun huisdieren niet meenemen; die blijven achter in de radioactieve zone.

De dieren zijn bang, gewond en soms voorzien van enkel een paar zakken voer, in de haast achtergelaten door de eigenaar. Nu, na een jaar en met de kou rond deze tijd, zijn veel van deze dieren op sterven na dood of al overleden. Naar schatting leven er nog steeds tussen de vijf- en tienduizend huisdieren in de ‘Exclusion Zone’. Japan Earthquake Animal Rescue and Support, de organisatie die er alles aan doet om zoveel mogelijk dieren te redden is inmiddels te vinden op Facebook.

Dit is het laatste verhaal in een drieluik over Japan, een jaar na de allesverwoestende tsunami. Kijk hieronder de andere twee reportages nog eens terug. Een fotoserie van de verslaggever is hier te vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.