De President van de Verenigde Staten, Donald Trump, en de president van Rusland, Vladimir Putin, ontmoeten elkaar dinsdag voor de eerste Rusland-Amerika top. De verwachtingen van de ontmoeting in Helsinki zijn niet zo hooggespannen. Beide leiders lijken vooral bezig te zijn met psychologische oorlogsvoering.

“Ik geloof in zulke ontmoetingen”, zei Trump in een interview met CBS News. “Ik denk niet dat er iets slechts uit kan komen.” Maar de president verwacht tegelijkertijd niet al te veel van zijn gesprek met Putin. Dan kan het alleen maar meevallen.

Poetin komt altijd te laat

Putin heeft zo zijn eigen tactiek om respect af te dwingen. Hij doet dat vooral door veel te laat te komen voor zo’n ontmoeting. Toen de Russische president bijvoorbeeld een ontmoeting met de paus gepland had staan kwam hij 50 minuten te laat. En de Duitse bondskanselier Angela Merkel moest maar liefst vier uur op de president wachten.

Donald Trump was echter goed voorbereid op de laatkomer Putin. Hij besloot zelf ook veel te laat te komen opdagen.

Finland is neutraal terrein

Dat de twee wereldleiders elkaar uitgerekend in de hoofdstad van Finland ontmoeten is geen toeval. Dat land was tijdens de Koude Oorlog in de jaren ’80 namelijk neutraal. Vanwege die geschiedenis worden er vaker ontmoetingen tussen wereldleiders in Helsinki georganiseerd.

Toch zijn de Finnen zelf tegenwoordig helemaal niet zo neutraal. Volgens een Finse opiniepeiler is 83% van de Finse bevolking negatief over president Trump. En 76% van de Finnen is negatief over Putin.

‘Welkom in het land van de vrije pers’

Beide presidenten werden opgewacht door protesterende Finnen met spandoeken waarop zowel in het Russisch als in het Engels stond: “Meneer de President, welkom in het land van de vrije pers.”