De Nederlandse politie lijkt omstreden geheime spionagesoftware af te nemen van het bedrijf Gamma International. Dat heeft een Nederlandse hacker ontdekt toen hij met andere hackers inbrak bij het Duits-Britse bedrijf dat geheime software aan overheden en opsporingsautoriteiten verkoopt. 

Het zou gaan om het omstreden programma FinFisher, schrijft de Volkskrant vandaag. Met FinFisher kunnen computers worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, screenshots te maken en zelfs toetsaanslagen te registreren. In de gehackte klantenbestanden van Gamma International is een versleutelingscode gevonden van een lid van de landelijke politie in Driebergen. De match werd gevonden door de Nederlandse hacker Jurre van Bergen. De politiemedewerker maakt gebruik van drie softwareprogramma's.

De licentie loopt naar verluidt van 2012 tot 2015. In Nederland is het op afstand hacken en overnemen van verdachte computers door de politie momenteel niet toegestaan. Er is wel een wet in de maak die dat moet veranderen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat het gebruik van spyware onder voorwaarden nu al wel zou zijn toegestaan. Oppassen wat je typt dus.

Journalist mocht mee met ISIS

Een filmpje van een journalist van het weblog Vice wordt veel gedeeld, want hij mocht mee op pad met ISIS. Het resultaat is een ontluisterend verslag van binnen uit ISIS. Het beeld dat blijft hangen na het kijken van deel 1 (van de 5, de andere 4 delen volgen binnenkort) is dat het lijkt alsof iedereen volledig gehersenspoeld bezig is met de meest gruwelijke dingen. Vanuit moskeeën worden kleine kinderen van 11 aangezet om jihadist te worden. En de perswoordvoerder van ISIS maakt duidelijk dat men de wereld wil veroveren: 'de Islamitische vlag zal wapperen op het Witte Huis'.

Creatief met colaflesjes: Mambo no. 5 

We zien op Facebook weer veel foto's voorbijkomen van colablikjes en flesjes met je eigen naam erop. Het bekende rood-witte frisdrankmerk is namelijk aan een tweede ronde begonnen van gepersonaliseerde colaflesjes. En een drukkerij in Dalfsen vaart daar wel bij, want zij drukken de etiketten voor alle Europese colaflesjes. De etiketten voor die flesjes worden op een speciale manier gedrukt. Alleen al in Nederland zijn er 2500 verschillende voornamen op de etiketten gedrukt. Dat ingewikkelde proces is door de drukkerij in Dalfsen ontwikkeld en inmiddels door heel Europa uitgerold. En dat je er creatieve dingen mee kunt doen, met die naam-colaflesjes, dat bewijst een foto op Twitter. Iemand liet zich inspireren door het liedje Mambo number 5 en zocht colaflesjes met alle meisjesnamen uit dit lied en zetten ze bij elkaar in een schap. Een veel gedeelde foto is het resultaat. En dat je dat liedje weer de hele dag in je hoofd hebt.

Peer voor Poetin

Het kon niet uitblijven... na de Poolse appels nu de Hollandse protestperenfoto's op twitter. Mensen posten hun hap in een peer op twitter om zo de Hollandse perenverkoop te helpen nu de perentelers vanwege de boycot niet meer naar Rusland mogen exporteren. Actie is op gang geholpen door de Telegraaf. Nu maar kijken of Poetin onder de indruk zal zijn.

Trend: Fitness in de zandbak

Vergeet het slepen met autobanden en de bootcamps, er is alweer een nieuwe fitnessrage. Nu hip in New York, dus binnen no-time overgewaaid: de zandbak fitness. Sportscholen slepen ladingen zand aan om hun klanten in te kunnen laten fitnessen. Het graven in zand zou namelijk enorm goed zijn voor je spieren. En ook de gewone work-outs als lopen, springen en rennen vergen meer energie als je dat in zand moet doen dan op een harde ondergrond. Ook oefeningen met zandzakken zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de hipste sportscholen. Ik voorzie een grote toekomst voor deze rage in ons land met de vele stranden en duinen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.