Veel online steunbetuigingen voor de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink. Zij werd vanmiddag opgepakt in Diyarbakir, Turkije. Na verhoor is Geerdink weer vrijgelaten.

Geerdink twitterde dit vanmiddag:

Geerdink maakte veel verhalen voor diverse Nederlandse media over de Koerden. Nu wordt haar dus propaganda voor een terroristische organisatie verweten. Zo werkt persvrijheid blijkbaar in Turkije.

En dat terwijl het juist wat beter leek te gaan: in 2014 werden 7 journalisten in Turkije gearresteerd, tegenover 40 in 2013.

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders is op dit moment in Turkije, onder meer om over persvrijheid te spreken. De NVJ had via Buitenlandse Zaken aangedrongen op een daad van de minister. Koenders liet via het twitteraccount van het ministerie weten geschrokken te zijn van de arrestatie en zijn collega in Ankara hierop te zullen aan te spreken. Op Twitter kwamen weel oproepen van collega-journalisten om Geerdink vrij te laten.

Passagiers zitten 28 uur vast in een vliegtuig: 12 uur op de startbaan

Vertraging is altijd vervelend, maar 12 uur stilstaan op de startbaan, terwijl je het vliegtuig niet uit kunt is wel héél vervelend. Het overkwam de passagiers van een vlucht van Etihad Airways van Abu Dabi naar San Francisco. Ze zaten uiteindelijk 28 uur in het vliegtuig, voor een vlucht die normaal 16 uur duurt.

Het toestel werd aan de grond gehouden vanwege opkomende en aanhoudende mist. Passagiers kregen steeds te horen dat het toestel binnen enkele momenten zou vertrekken, maar dat werd telkens uitgesteld. Passagiers klaagden via Twitter over het vastzitten. Zo werd er geen eten geserveerd en vond men de communicatie belabberd.

Op een gegeven moment werd het personeel wél van het toestel gehaald en vervangen, maar kon geen passagier erin of eruit. Moeders die rekening hadden gehouden met een vlucht van 16 uur, klaagden over een gebrek aan luiers en babyvoeding. Uiteindelijk heeft de maatschappij excuses gemaakt, maar we vragen ons af of iemand van deze passagiers nog met deze maatschappij gaat vliegen. 

Courtney love probeert een liedje te zingen

Courtney Love, vooral bekend als weduwe Kurt Cobain, staat zelf ook weer eens op het podium. Komende week treedt ze op in New York in een pop opera. Ze zingt er het nummer All I Ever Wanted van Kansas City Choir Boy. 

Maar misschien moet ze nog even oefenen.

$500 boete voor het dragen van een hoodie?

In Oklahoma maken mensen zich zorgen of ze nog wel in een zogenaamde hoodie (sweater met capuchon) over straat kunnen. Volgens een nieuwe lokale wet is het sinds vorige maand namelijk verboden om 'mask, hood or covering' te dragen in het openbaar als het de dragers identiteit verbergt.

Er staat tot $500 boete op. Maar de senator die de wet invoerde, Senator Don Barrington, stelt de mensen gerust. De wet is volgens hem niet bedoeld voor hoodies, maar voor maskers en andere gezichts-verbergende zaken, bedoeld om je te vermommen bij het plegen van een misdrijf. Verschillende media hadden het dragen van een hoodie hier ook onder geschaard, maar volgens de senator staat de hoodie niet in de wet. 

Ook voor Halloween, slecht weer of religieuze redenen wordt er een uitzondering gemaakt in de wet, meldt CNN.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.