Deze week een speciale Eurovisie Songfestival editie van TrendingVandaag vanuit Wenen. Elk jaar wordt er veel getwitterd over het Eurovisie Songfestival. Geen wonder, want met 200 miljoen kijkers is het evenement 1 van de meest bekeken tvuitzendingen ter wereld.

#AskTrijntje

Veel teleurgestelde mensen gisteravond toen Trijntje Oosterhuis een Vraag-en-Antwoord sessie hield op Twitter. Met de hashtag AskTrijntje kon je haar vragen stellen over haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. Alleen kwamen er zoveel vragen binnen dat Trijntje ze niet allemaal kon beantwoorden. Dat wekte wrevel.

Ook vragen waarbij je je af kunt vragen hoe serieus ze te nemen waren kwamen voorbij, want sommigen leken het vooral als 1 grote grap te zien.

‘Ik moet morgen om 10u in Amsterdam zijn, hoe laat en op welk spoor moet ik dan in Den Bosch de intercity hebben? #AskTrijntje’

Bookmakers: gaan we door naar de finale?

Onze inzending voor het Eurovisie Songfestival doet het niet goed bij de bookmakers. We zakken steeds verder weg en staan vandaag op een 33e plek (van 40 deelnemende landen) maar er gloort hoop aan de horizon. In de pool van in Wenen aanwezige journalisten stijgen we beetje bij beetje, zaterdag stonden we nog op plek 10 van de eerste halve finale, wat op het nippertje een finaleplek betekent. Gisteren waren we echter 2 plaatsen gestegen. Hier aanwezige journalisten roemen de zangkwaliteiten van Trijntje. Ze heeft nog geen noot vals gezongen en dat is een curiositeit op dit festival.

Trijntje zelf zegt niet op de bookmakers te letten, vertelt ze aan EenVandaag. Of ze wordt er te zelfzverzekerd door als ze hoog staat, of dood zenuwachtig, zegt ze.

Alles zal vallen of staan met het optreden van vanavond. Dan zal ze tijdens de tweede dress rehearsal alles uit de kast moeten halen, want dit is het optreden dat de vakjury’s uit de landen zullen beoordelen. En hun stem telt voor 50 procent mee. De overige 50 procent aan punten zal morgen worden gegeven in de live TV-uitzending door televoters. Ook weten we dan eindelijk welke jurk ze aan zal trekken.

Het vakjury optreden van Trijntje: hoe in beeld?

Wat ook vanavond duidelijk wordt is hoe het optreden van Trijntje in beeld zal worden gebracht. De AVROTROS heeft hiervoor de Belgische regisseur Hans Pannecoucke in de arm genomen. En dat is niet de minste, want die regisseerde eerder videoclips voor bands als de Red Hot Chili Peppers. Hij weet precies hoe hij het wil hebben en er is de afgelopen dagen veel geoefend met de Oostenrijkse crew om het voor elkaar te krijgen. Trijntje zal worden neergezet als een soort rouwende weduwe die om de aandacht van de liefde van haar leven vraagt. Maar die ziet haar niet staan. Vandaar de veelbesproken zwarte jurk, met een scheur wat voor haar gescheurde hart staat. En vandaar ook aan het begin een sluier voor haar hoofd.

Kijken: aankomst Trijntje Oosterhuis op rode loper

Foto's Songfestival - ©

Foto's Songfestival - ©

Foto's Songfestival - ©