Het Canadese warenhuisconcern Hudson’s Bay opende deze zomer in heel Nederland tien luxe warenhuizen, maar er is nu al onrust over de toekomst van de Nederlandse filialen. Het bedrijf zou al kijken naar de mogelijkheid om te vertrekken uit Europa.

In een brief aan aandeelhouders schrijft de Amerikaanse aandeelhouder Jonathan Litt dat Hudson’s Bay overweegt zijn Europese activiteiten te verkopen. De Volkskrant bericht dat Litt eerder al heeft gezegd dat Hudson’s Bay meer waard zou zijn als vastgoedbedrijf dan als warenhuisketen.

Nog meer Nederlandse filialen 

Volgens recente berichten in de media vallen de huidige bezoekersaantallen in Nederland nog tegen. Toch komen er in de komende twee jaar nog meer filialen van Hudson’s Bay. Ed Kassens van het data-analysebureau Whooz betwijfelt of dit wel een verstandige stap is. “Ik denk dat als Hudson’s Bay naar zijn eigen resultaten kijkt, dat zij nu al een aantal vestigingen kan aanwijzen waar de kans van slagen gewoon heel klein zal zijn.” 

Hudson’s Bay is voorlopig nog niet van plan van koers te veranderen. In een schriftelijke reactie aan EenVandaag zeggen zij het volgende: “De Europese business is een belangrijk element van de strategie van Hudson’s Bay Company. We gaan onverminderd door met de openingen van onze warenhuizen in Nederland. In 2018 en 2019 opent Hudson’s Bay nog 5 nieuwe warenhuizen in Nederland.”

Wennen aan concept

Retaildeskundige Rupert Parker Brady noemt aandeelhouder Jonathan Litt een “handige manipulator”. Volgens hem zie je steeds vaker activistische aandeelhouders die de media gebruiken om collega-aandeelhouders onder druk te zetten. 

Brady erkent dat Hudson’s Bay nog geen groot succes is in Nederland. “De Nederlandse consument moet nog wennen aan het concept. Eigenlijk kan je met zo’n grote investering pas over een jaar zien of er resultaat is.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.