Het is wereldwijd nog nooit vertoond. In drie weken tijd opent Hudson’s Bay tien warenhuizen in grote binnensteden van Nederland. Na het faillissement van V&D leek het concept warenhuis uitgewerkt. Kan Hudson’s Bay het imago weer oppoetsen? En wat betekent de komst van deze giga-retailer voor het Nederlands winkellandschap?

Dinsdag 5 september trapt Amsterdam af met de primeur. Aan het Rokin gaat daar het eerste filiaal van warenhuis Hudson’s Bay open. Later deze week volgen Rotterdam en Den Haag. De komende twee week gaan dan de deuren in Leiden, Breda, Maastricht, Almere, Zwolle, Tilburg en Den Bosch open. In 2018 zal Hudson’s Bay nog eens vijf zaken openen. Veel filialen komen in opgeknapte panden waar eerst de V&D zat, maar de keten wil die geschiedenis graag doen vergeten.

Wat is Hudson's Bay?

Hudson’s Bay is het oudste bedrijf van Canada. Ze begonnen in 1670 als handelaren in pels, maar groeide uit tot een keten van warenhuizen. In 2017 telt de onderneming wereldwijd 480 winkels, waarvan 129 in Europa. In Duitsland en Belgie bezit Hudson’s Bay de warenhuizen Galeria Kaufhof en Inno. Vooral de filialen in Duitsland lopen echter niet goed. Vorige maand was dat voor een activitistische aandeelhouder reden om Hudson’s Bay op te roepen de activiteiten in Europa te staken.

Toch hoeven de resultaten van de warenhuizen uit onze buurlanden niet te betekenen dat het in Nederland niet goed zou gaan. “In Nederland beginnen ze van scratch. Hier hebben ze geen warenhuis overgenomen, maar echt hun eigen winkels kunnen vormgeven en eigen personeel aangenomen.” Dat zegt winkelstraatdeskunige Gertjan Slob, directeur van onderzoeksbureau Locatus. Het verbaast Slob wel dat de opening van zo’n groot warenhuis nog maar voor weinig reuring onder liefhebbers van winkelen heeft gezorgd. “Ik zie het nog niet terug op sociale media bijvoorbeeld, dan ben ik wel benieuwd hoe de winkel de eerste weken gaat lopen.”

De ondernemers en buren van het filiaal van Hudson’s Bay aan het Amsterdamse Rokin kunnen hun geluk echter niet op. Jarenlang hadden ze last van de bouwwerkzaamheden voor de Noord-Zuidlijn. Ze hopen dat de komst van het warenhuis niet alleen een nieuw publiek aanboort, maar ook dat de loop naar het Rokin er weer inkomt.

EenVandaag volgt de voorbereidingen van de grote opening van de Flagshipstore in Amsterdam. We gaan langs bij ondernemers die naast het warenhuis aan het Rokin zitten en vragen winkelstraatdeskundige Gertjan Slob welke toekomst hij ziet voor Hudson’s Bay.