Cultuurhistoricus Eva Rovers vroeg zich af waarom we nog zo weinig in opstand komen. Ze ging op zoek naar tips voor iedereen die de wereld wil veranderen, maar nooit precies weet hoe. Zo kwam ze tot de voorwaarden voor een succesvolle opstand. In haar boek 'Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen' geeft ze ons handvatten om uit die luie stoel en in opstand te komen.

Zelf kwam Eva Rovers voor het eerst echt in opstand toen ze negen jaar was. "Ik wilde mijn spreekbeurt over de zeehondenjacht houden. Ik had helemaal bedacht hoe ik na mijn spreekbeurt jorlend de hele klas achter me zou hebben. Hoe we met mensen de straat op zouden gaan om te protesteren en hoe uiteindelijk de zeehondenjacht verboden zou worden. Het werd een hele deceptie toen dat allemaal niet gebeurde." Eva geeft aan dat ze altijd wel graag in opstand wilde komen tegen van alles, maar toch vooral een huiskameractivist was. Ze draaide keurig ledlampjes in en begon haar afval te scheiden, maar ze heeft zich nooit vastgeketend aan een hek.

Optimist Eva Rovers bij EenVandaag

Kom in opstand!

De cultuurhistoricus betrapte zichzelf op een soort verlammende machteloosheid die ze bij meer generatiegenoten terugzag. "We vinden onszelf wel graag een rebel en een beetje tegendraads, maar liever geen activist. Dat heeft dan toch een nare bijsmaak. Verder weten we ook niet meer zo goed hoe het moet. Een online petitie tekenen kunnen we nog wel, maar ik hoef jou niet te vertellen dat 1000 handtekeningen minder indrukwekkend zijn dan 1000 actievoerders op straat." Rovers besloot op zoek te gaan naarde voorwaarden voor de ideale opstand. Ze formuleerde 8 praktische tips voor de huis-tuin-en-keukenactivist die ze deelt in haar boek 'Practivisme: een handboek voor heimelijke rebellen', waarvan ze er vast een aantal verklapt als de Optimist.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.