Guantánamo Bay bestaat tien jaar. Voormalig FBI-agent Ali Soufan geeft daarom een exclusief interview. Hij ondervroeg tientallen Guantánamo-gevangenen en kreeg zo naar eigen zeggen veel informatie over Al Qaeda los.

Soufan stopte abrupt met zijn werk toen hij zag dat verdachten werden blootgesteld aan zogenoemde ‘verstevigde verhoortechnieken’. Later groeide hij uit tot een van de felste critici van deze manier van ondervragen, die volgens hem contra-productief is.

Soufan is inmiddels weg bij de FBI en schreef onlangs een boek over zijn ervaringen. The Black Banners werd, vanwege de gevoeligheid van het onderwerp, zwaar gecensureerd door de CIA.

Soufan gold jarenlang als Amerika’s geheime wapen in de strijd tegen Al Qaeda. Hij was rond de aanslagen van 11 september 2001 de enige FBI-agent die Arabisch sprak en zich met Al Qaeda bezighield.

In het interview met EenVandaag vertelt hij over het zwartste moment uit zijn carrière: op 12 september 2001 kreeg hij van de CIA informatie onder ogen waar hij maanden om had gevraagd. Was die informatie eerder verschaft, dan had Soufan’s team mogelijk de aanslagen van 9/11 kunnen voorkomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.