Omar Khadr was de jongste gedetineerde van de Guantanamo Bay gevangenis. Omar werd op zijn vijftiende gearresteerd in Afghanistan door Amerikaanse troepen tijdens een zwaar vuurgevecht.

Hoewel hij Canadees staatsburger is, woonde Khadr als kleine jongen in Pakistan en later Afghanistan waar zijn vader voor hulporganisaties werkte. Daar raakte hij in een vuurgevecht met Amerikaanse troepen en werd gearresteerd.

Hij bracht tien jaar in Guantanamo Bay door op verdenking van banden met Al Qaida. Nu is is hij uitgeleverd aan Canada en op borgtocht vrij na zijn hele jeugd gevangen te hebben gezeten. Hij woont nu bij zijn advocaat en wacht nog op zijn hoger beroep.

Ook in Nederland?

In Nederland zijn we er nog niet uit. Moeten we twee ex-Guantanamo gevangen nu asiel verlenen of niet?  Ze zijn door zes veiligheidsorganisaties onschuldig bevondenen en zoeken nu een nieuw onderkomen. De Tweede Kamer is tegen opvang door Nederland. Critici zeggen dat de VS maar zelf zijn rommel moet opruimen.

De Amerikaanse president Obama mag van de wet de onschuldig bevonden gevangenen niet in eigen land onder brengen. En hij heeft er nog 57 te verdelen. Verschillende Europese landen gingen ons al voor.

In de studio een gesprek met internationaal mensenrechtenadvocaat Bart Stapert.

Terugkijken: Moet Nederland ex-Guantanamo gevangenen opnemen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.