De armoede in Nederland neemt toe. Een op de negen kinderen groeit op in armoede, bleek in juni uit onderzoek van de Kinderombudsman. Volgens cijfers van het SCP konden 1,1 miljoen Nederlanders in 2011 niet rondkomen. In de derde van vijf thema-uitzendingen die EenVandaag deze zomer uitzendt zoomen we in op armoede in Nederland.

Door de aanhoudende economische crisis zal het aantal mensen dat te maken krijgt met armoede alleen maar stijgen. Maar wat verstaan we onder armoede? En wie worden er precies door getroffen? Niet alleen de kwetsbare groepen, ook mensen met een voorheen bovenmodaal inkomen krijgen er meer mee te maken.  

Schuldsanering

Bijvoorbeeld Ron Bijkerk en zijn echtgenote. Nadat hij zijn baan verloor, moesten ze hun twee huizen met groot verlies verkopen. Nu wonen ze in een serviceflat en zitten ze in een schuldsaneringstraject.

Ook spreken we met Linda de Moes-De Vos, een alleenstaande moeder die haar zes kinderen moet voeden van een nabestaandenuitkering.

Onderzoek armoede  

Mariëlle Koekenbier van het EenVandaag Opiniepanel bespreekt de uitkomsten van een onderzoek naar armoede. Hieruit blijkt dat bijna de helft van de arme mensen in Nederland geen uitweg meer ziet en verwacht ook de rest van het leven arm te blijven. 68 procent van de ondervraagden geeft aan armoede in Nederland een serieus probleem te vinden.

In de studio spreken we met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA). Doet het kabinet wel genoeg aan armoedebestrijding?

Armoede onder kinderen: ombudsman verzamelt verhalen