Weg met de herkansing! Die oproep doen verschillende onderwijskundigen in de Universiteitskrant van Groningen. Studenten die zakken voor een tentamen krijgen nu nog een tweede kans, maar dat moet stoppen. "Het zou studenten een stuk minder gemakzuchtig maken," zegt hoogleraar internationaal hoger onderwijs Marijk van der Wende.

Volgens Van der Wende het afschaffen van herkansingen veel voordelen: "Herkansingen zijn enorm tijdsintensief voor docenten, zij houden dan meer tijd over. Daarnaast leiden herkansingen tot uitstelgedrag bij studenten."

In Nederland zijn universiteiten te royaal met het bieden van herkansingsmogelijkheden: "In andere landen zijn herkansingen zelfs ongebruikelijk. Hier krijgen studenten soms wel drie of vier kansen." Toch denkt zij niet dat ze snel worden afgeschaft in Nederland: "Herkansingen zitten ingebakken in het Nederlandse onderwijssysteem."

'Alles of niets'

Hoogleraar mediastudies Mark Deuze doceerde jarenlang in de Verenigde Staten. Hij pleit voor het Amerikaanse systeem: "Daar word je gedurende een studieblok voortdurend getest. Doordat je vijf, zes toetsen maakt zijn herkansingen niet nodig." In Nederland word je doorgaans maar een keer getoetst aan het einde van het vak: "Dus ik begrijp wel dat studenten de herkansingsmogelijkheid willen behouden. Hier is het alles of niets. Zo lang dat niet verandert, moeten we herkansingen niet afschaffen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.