Bang dat je teveel paaseitjes gegeten hebt? Geen zorgen, je hebt er goed aan gedaan. Chocola blijkt namelijk goed te zijn voor je geheugen. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de stof flavanol, een antioxidant dat in chocolade zit, leeftijdsgebonden geheugenverlies vermindert.

Dat meldt het blad Nature Neuroscience. 

Voor het onderzoek kregen mensen tussen de 50 en 69 jaar drie maanden lang dagelijks een speciale mix te drinken van een drankje dat rijk was aan antioxidanten. Een controlegroep kreeg een ander drankje met minder flavanol.

De groep die de mix met antioxidanten dronken, scoorden beduidend beter (25 procent) bij een geheugentest. Volgens neuroloog Dr. Scott A. Klein, een van de onderzoekers van Columbia University Medical Center, werkte het geheugen van de mensen in de groep die veel flavanol kregen weer als dat van mensen die tien, twintig jaar jonger waren. 

 

De hoeveelheid flavanol die de testgroep kreeg lag echter wel beduidend hoger dan wat er in een gewone chocoladereep zit. Dus als je écht geheugenverlies tegen wilt gaan kun je beter geconcentreerde flavanol innemen, anders word je misschien wel heel misselijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.