In België crashten afgelopen weekend vijf jongens fataal tegen een café. Waarschijnlijk was er lachgas in het spel. "Dat komt steeds vaker voor", zegt de politie. Deze levensgevaarlijke verkeerssituaties zijn moeilijk aan te pakken.

"Je hoeft hier maar even rond te lopen en je ziet jongeren in auto's met lachgas." Utrechts gemeenteraadslid Fred Dekkers woont in de wijk Lombok en ziet al jaren dat het gebruik van lachgas een probleem vormt in het drukke verkeer. "Het probleem bestaat uit vervuiling én overlast". Bij het industriegebied in de buurt van de Douwe Egbertsfabriek worden regelmatig jongeren in auto's aan de lachgas gesignaleerd. "Maar het gebeurt ook gewoon in de Kanaalstraat, een drukke winkelstraat", vertelt Dekkers.

Bijna-bewustzijnsverlies

Volgens het Trimbos Instituut is het een bijzonder slecht idee om te rijden terwijl je lachgas inhaleert. "Het inhaleren zorgt voor een korte, maar sterke roes", legt Ferry Goossens van het Trimbos Instituut uit.

"Lachgas vervormt de waarneming van beeld en geluid en geeft een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, duizelingen en evenwichtsstoornissen. Het bewustzijn daalt en mensen kunnen zelfs even 'out' gaan. Het is duidelijk dat lachgas niet samengaat met deelname aan het verkeer." Dit gevaar beschrijft het Trimbos Instituut op hun website.

Ed Kraszewski van de Nationale Politie over ongelukken met lachgas.

Pas bij heterdaad

De politie bevestigt de trend. "We hebben bestuurders tegen huizen aan zien rijden, meerdere botsingen zien veroorzaken en fietsers zien aanrijden" zegt Ed Kraszewski van de Nationale Politie. "Het gebeurt echt en steeds vaker."

Voor de politie is het probleem lastig aan te pakken. "We hebben een blaastest of speekseltest voor alcohol en andere verdovende middelen. Voor lachgas hebben we dat niet. We moeten het hebben van heterdaad, bij gevaarlijk rijgedrag".

Lachgas is een blijvertje

"Het is een trend", zegt advocaat Bert Kabel, gespecialiseerd in verkeersrecht. Hij zag de afgelopen maanden meer zaken waarbij lachgas een rol speelt bij aanhoudingen in het verkeer. "De bewijsbaarheid is inderdaad lastig. Het zou kunnen dat de politie dan maar geen proces verbaal optekent."

Kabel ziet wel wel de laatste tijd dat het CBR wordt ingeschakeld om te kijken of het rijbewijs kan worden ingetrokken. Volgens hem zou het goed zijn om via een proefproces uit te zoeken of de politie verder zou mogen gaan. De advocaat verwacht dat de hype nog niet over is: "Dit wordt een blijvertje."

Tv-reportage EenVandaag: 'Steeds vaker ongelukken door lachgas achter het stuur'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.