Honderd kilo hout verdwijnt niet zomaar. Toch is het levensgrote, houten standbeeld van Michiel de Ruyter plotseling verdwenen. Het gebeurde tijdens de Marinedagen in Den Helder en sindsdien is de zeeheld verdwenen.

Het is helaas niet de eerste keer dat een beeld onderwerp van verdwijning is. In 2011 verdween een bronzen beeld van een klootschieter uit de gemeente Tubbergen. Het beeld, gemaakt door kunstenaar Harrie Lenferink, sierde sinds 1992 het plein voor het gemeentehuis, toen het cadeau werd gedaan aan de afzwaaiend burgemeester.

Lenferink: “ik was op weg naar de bibliotheek, en toen zag ik opeens dat het weg was.” Na zijn ontdekking ging de kunstenaar verhaal halen bij de gemeente. Wisten zij al dat het weg was? “Het was bekend bij de gemeente, maar er werd geen ruchtbaarheid aan gegeven.” Dat vindt Lenferink nog altijd jammer. “Het is toch je geestelijke eigendom.”

Op de vraag waarom het beeld verdween heeft Lenferink geen antwoord. “Ik denk niet dat het gestolen is. Het woog zo’n 80 kilo, maar het brons is niet zo heel veel waard… misschien vond iemand het gewoon niet mooi.”

In EenVandaag blikt de beeldend kunstenaar terug op ‘de Klootschieter’, die nooit is teruggevonden. Het is te hopen dat het houten beeld van Michiel de Ruyter een ander lot beschoren is.

EndFragment

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.