Jordi Cruijff heeft geen goed woord over voor de brief van de Kanselarij der Nederlandse Orden die bij zijn moeder in Barcelona werd bezorgd. Dat schrijft hij vandaag in de Telegraaf. In de brief wordt zijn moeder verzocht om de lintjes van zijn vader in te leveren. ‘Ik heb daar een raar gevoel bij' schrijft Jordi.

Het is inderdaad een oude regel dat onderscheidingen na iemands overlijden teruggestuurd moeten worden naar de Kanselarij der Nederlandse Orden. Dit wordt onder meer gedaan om een handel in onderscheidingen te voorkomen. Als je wordt onderscheiden staat het ook duidelijk in de bijbehorende brief dat de versierselen in bruikleen worden gegeven en teruggestuurd dienen te worden na iemands overlijden. In Cruijffs geval mogen de nabestaanden de onderscheidingen houden maar dan moeten ze 3000 euro betalen. Jordi Cruijff: ‘Alsof we een museum willen beginnen. Regels zijn natuurlijk regels, maar dat wil niet zeggen dat ik ze allemaal begrijp.' 

Johan Cruijff kreeg in zijn leven twee Koninklijke onderscheidingen. Na de verloren WK-finale in 1978 werd Cruijff benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 28 jaar later, in 2002, werd Cruijff bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.