Spoorloos-presentator Derk Bolt is afgelopen zaterdag samen met zijn cameraman en beste vriend Eugenio Follender ontvoerd in Colombia. 

Officieel is er nog niet bekend wie er achter de kidnap zit, maar de Colombiaanse politie gaat er vanuit dat het de guerrillabeweging ELN is. Niet alleen in Nederland, maar ook in Colombia is zijn verdwijning groot nieuws.

Op Twitter roept het ministerie van Defensie de ELN op om Derk en zijn cameraman onmiddellijk vrij te laten.

Farc is natuurlijk de grootste en meest bekende guerillabeweging in Colombia, en die zijn juist vandaag begonnen met algehele ontwapening na een akkoord met de regering. De ELN is nog niet zover, die is nog in onderhandeling met de regering.

ELN is gespecialiseerd in ontvoeringen, maar er zijn meerdere clubs actief in dat gebied in Colombia die het op losgeld voorzien hebben, vertelt Marianne Moor van Vredesbeweging Pax. Zij onderhandelt al jarenlang met zulk soort ontvoerders.

Het is onduidelijk of het gaat om losgeld of dat ELN een politieke motivatie heeft. Maar gezien het feit dat het hoofd van de ELN juist op dit moment met de regering aan het onderhandelen is, lijkt het aannemelijker dat het om losgeld gaat. Dat gebeurt veel vaker in dat gebied. De hoofdreden zijn de verzekeringen die je af kunt sluiten voor je losgeld als je ontvoerd wordt. En dus is het makkelijk cashen, zegt Marianne Moor.

Het is niet bekend of Derk en Eugenio zo’n soort verzekering hebben. Hun werkgever KRO-NCRV wil helemaal niks zeggen over deze ontvoering, behalve dan dat ze ongerust zijn. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niks kwijt, mede om beide mannen niet in gevaar te brengen.

Spoorloos 

De opnames die van het programma Spoorloos die nu werden gemaakt, waren bedoeld voor het nieuwe seizoen dat in september begint. Het is nu dus afwachten wanneer Derk Bolt en zijn collega vrij worden gelaten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.