De politie gebruikt sinds twee jaar de speekseltest om drugsgebruik in het verkeer op te sporen. Het aantal aanhoudingen van drugsgebruikers achter het stuur is sindsdien fors gestegen. "Gebruikers realiseren zich vaak niet dat zij strafbaar zijn."

"Waar we vroeger zo'n 1100 keer per jaar aanhoudingen verrichtten op drugsgebruik in het verkeer, zien we nu dat de speekseltest 800 keer per maand positief uitslaat", vertelt Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie. Steeds meer gebruikers in het verkeer lopen nu dus tegen de lamp, soms tot hun eigen verbazing. "Dan zeggen ze: 'Hoe kan dat nou? Ik heb gisteravond drugs gebruikt, maar ben allang weer nuchter'."

Betrouwbaarheid

De speekseltest is een eerste indicatie voor drugsgebruik zoals dat van cannabis, xtc, opiaten en amfetamine. Als de test positief is, wordt er vervolgens ook een bloedtest afgenomen.

De uitslag van de bloedtest is rechtsgeldig en geeft aan hoeveel drugs er precies in iemands bloed zitten. Volgens Van Hasselt is de speekseltest behoorlijk betrouwbaar: "Van alle positieve scores bij de speekseltest, wordt 85 tot 90 procent bevestigd bij de bloedtest."

Lees ook

Langer in de gevarenzone dan bij alcohol

Toch zijn er ook zorgen, bijvoorbeeld over de gebrekkige kennis van drugsgebruikers als het gaat om hun rijvaardigheid. Veel drugsgebruikers denken dat als ze 's avonds een jointje hebben gerookt of een pil hebben geslikt, ze de dag erna weer prima kunnen rijden. Wat ze niet weten is dat ze bij een speekseltest tegen de lamp kunnen lopen.

Van Hasselt waarschuwt dan ook. "Je bent met drugs veel langer in de gevarenzone dan met alcohol. Zo krijg je bij een positieve alcoholtest een rijverbod van 8 uur. Als je positief op drugs wordt getest, krijg je een rijverbod van 24 uur. Dat verschil geeft al aan dat drugs veel langer de rijvaardigheid beïnvloedt. En dat realiseren mensen zich veel te weinig."

'Hoe kan dat nou?'

Het komt dan ook regelmatig voor dat weggebruikers heel verbaasd zijn als de speekseltest positief uitslaat. Dan zeggen ze: 'Hoe kan dat nou? Ik heb gisteravond drugs gebruikt, maar ben allang weer nuchter'.

"Nee dus", zegt Van Hasselt. "Je voelt je misschien wel fit, maar de werking van de stof is er nog steeds. Als jij een pil hebt geslikt, is de kans zeker aanwezig dat je de dag erna nog steeds onder invloed van de stof bent. Er zijn zelfs voorbeelden van mensen die 2 dagen na gebruik nog positief scoren."

Lees ook

Pittige straffen

Van Hasselt is geschrokken van de mate van drugsgebruik in het verkeer. Met name jongeren worden aangehouden en realiseren zich veel te weinig wat het betekent als je wordt betrapt, zegt hij. Zo kan je rijbewijs worden ingevorderd en moet je daarna aanvullende cursussen volgen.

"Bovenal zijn de straffen die worden uitgedeeld pittig. Je kunt een aantekening krijgen in je strafblad. Dat kan echt belemmerend zijn in je verdere leven. Ook is het zelfs mogelijk dat je een celstraf krijgt."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.