Automobilisten die drugs gebruiken worden steeds vaker van de weg gehaald. Het CBR beoordeelde sinds de invoering van de speekseltest medio 2017 al bij ruim tweeduizend mensen of zij hun rijbewijs mogen houden.

Het nieuws leidde tot een discussie in de Ochtendshow van Radio 538. Sidekick Jelte van der Groot had gehoord dat je nog dagen na het nemen van een pilletje in de problemen kunt komen als je in de auto stapt. "Stel jij slikt op zaterdag een pilletje, en je wordt op woensdag of donderdag aangehouden dan zit het nog in je systeem, dan word je gewoon nog gepakt," vertelt hij. Maar klopt dat wel?

Lees ook

'Speekseltest zegt niet zoveel'

Bij de speekseltest wordt er slijm van de binnenkant van je wang afgenomen. De test toont aan óf je drugs in je systeem hebt, maar het zegt eigenlijk niks over de hoeveelheid en hoe lang of kort geleden je die drugs genomen hebt, de waardes worden pas aangetoond nadat er onderzoek is gedaan naar je bloed. Judith Noijen van Jellinek, legt uit hoe dat in de praktijk gaat: "Als je meerdere keren xtc hebt genomen op een avond, dan kan het nog zo'n 50 tot 60 uur daarna aantoonbaar zijn in een speekseltest." Je wordt dan niet direct aangehouden, maar er wordt wel onderzocht hoeveel xtc je in je bloed hebt.

Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut sluit zich hierbij aan: "In hele uitzonderlijke gevallen is xtc na 58 uur nog aantoonbaar in het speeksel. Maar, dat wil nog niet zeggen dat je positief wordt getest. Dat moet worden bepaald aan de hand van bloedonderzoek. Na 36 uur is xtc niet meer aantoonbaar in je bloed, hoewel dat ook minder kan zijn als je een lagere dosis hebt genomen."

Feit of Fictie: zit het pilletje van zaterdag op woensdag nog in je systeem?

Invloed xtc op rijgedrag

Rij je ook slechter in de dagen nadat je XTC hebt gebruikt? Judith Noijen denkt van wel, maar dat is geen direct gevolg van de drugs. "Ik denk dat het belangrijk is om er rekening mee te houden dat veel mensen, als ze zo een middel hebben gebruikt, slecht of minder slapen." De vermoeidheid die daardoor optreedt, kan dus nadelige gevolgen hebben voor je rijgedrag.

Het is dus fictie dat er in de speekseltest 4 dagen na het nemen van een pilletje, aangetoond kan worden dat je xtc hebt gebruikt. Je kunt nog wel in de problemen komen als je achter het stuur kruipt binnen 36 uur. Volgens Noijen weten veel mensen dit niet: "Ik denk dat er veel mensen zijn die niet dezelfde avond in de auto stappen, maar het de volgende dag wel doen. Hoewel de politie je alleen staande houdt als je raar gedrag vertoont op de weg, kun je dus wel positief testen op xtc gebruik als je het een of twee dagen daarvoor gebruikt hebt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.