De spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten loopt hoog op. Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC zou de VS een preventieve luchtaanval willen uitvoeren als Pyongyang een nieuwe kernproef gaat uitvoeren. Het is al lang niet meer zo spannend geweest, zeggen ze. 

Hoogleraar Korea-studies Remco Breuker noemt een militaire confrontatie tussen beide landen zelfs 'onvermijdelijk'. In Noord-Korea wordt morgen zeer waarschijnlijk tijdens de feestdag ‘Dag van de Zon’ een nieuwe raket uitgetest, een kernraket waarmee het zelfs de VS zou kunnen raken.

Onvoorspelbaar beleid VS

Volgens Noord-Korea-deskundige van de Universiteit Leiden Koen de Ceuster is de situatie zorgelijk. Hij wijt de spanningen onder andere aan de onvoorspelbaarheid van de VS. Van de nieuwe president Trump weet men niet hoe hij gaat reageren. Afgelopen nacht werd de ‘MOAB’ (mother of all bombs) in Afghanistan uit tactische overwegingen ingezet in de strijd tegen IS. Maar de bom wordt ook gezien als een signaal naar Noord-Korea. 

Ook ziet De Ceuster dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un sinds zijn aantreden zeer voortvarend te werk is gegaan met het verder ontwikkelen van het raketprogramma. Hoewel China aandringt op een gesprek tussen Noord-korea en de VS om deëscaleren, zal Pyongyang hier niet op ingaan. “Noord-Korea is niet klaar om te praten”, zegt de Ceuster.

“Het baart ze zorgen”

Emeritus hoogleraar Koreastudies Boudewijn Walraven woont en werkt op het moment in Seoul. Hij zegt dat het de Noord-Koreanen ‘zorgen baart’. Hij komt al vier decennia in Zuid-Korea en zegt dat het al sinds 1994 niet meer zo spannend is geweest.

De Nederlander Rick Punt woont sinds 2011 in Seoul en werkt bij de Hanyang Universiteit. Hij ziet dat de jonge generatie Zuid-Koreanen er wat laconiek over zijn, maar ouderen maken zich echt zorgen. In het nieuws wordt veel gespeculeerd over de afloop van het conflict, op straat merk je er nog niets van.

Vanavond meer over deze spanningen met onder andere Koen de Ceuster in EenVandaag. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.