Geen raketlancering of kernproef, maar wel een parade met oorlogstaal en nieuwe bommen op de nationale feestdag vandaag in Noord-Korea.

Geen kernproef

Het land viert de geboortedag van de stichter van Noord-Korea, Kim Il-sung. Door de opgelopen spanning tussen Noord-Korea en Amerika keek de wereld gespannen mee. Een kernproef vandaag had het conflict in een stroomversnelling kunnen brengen.

Toch is Korea-deskundige Remco Breuker er niet gerust op. “Geen kernproef vandaag is goed nieuws, want dat geeft Trump voor nu geen excuus om Noord-Korea aan te vallen. Maar de getoonde raketten tijdens de parade kunnen een nieuwe stap betekenen in het ontwikkelen van een kernbom.”

'Spanningen door Trump'

Defensiespecialist Ko Colijn verwachtte vandaag sowieso geen raketlancering of kernproef. “Eerdere vieringen leren ons dat juist in de weken na deze feestdag je een lancering kan verwachten.” Ook hij heeft de nieuwe bom gezien. Volgens Colijn duurt het echter zeker nog twee jaar voordat Noord-Korea een bom zou hebben ontwikkeld die de westkust van Amerika zou kunnen bereiken. Dat de spanningen toch nu al toenemen wijt Colijn voor een deel ook aan de Amerikaanse president. “Trump dendert als een olifant door een porseleinkast en lijkt geen oog te hebben voor diplomatieke oplossingen.”

EenVandaag spreekt met defensiespecialist Ko Colijn en bekijkt de parade van vandaag samen met Korea-deskundige Remco Breuker.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.