Het klinkt als een mooi plot voor een spannende film: een systeembeheerder die voor een afluisterdienst werkt en geheime documenten aan journalisten overhandigt. Morgen gaat de film ‘Snowden’ in premiere, een film over klokkenluider Edward Snowden. 

Het verschijnen van de film is goed getimed. Snowden hangt namelijk een celstraf van minstens 30 jaar boven het hoofd als hij terugkeert naar de Verenigde Staten, maar hij heeft president Obama gevraagd om hem gratie te verlenen.

Burgerrechtenorganisatie ACLU, Amnesty International en Human Rights Watch zijn het initiatief Pardon Snowden gestart om Snowden terug naar de VS te halen zolang Obama nog president is. 

Daarnaast wordt dit initiatief gesteund door The Guardian. Op de nieuwssite zijn twintig prominente mensen te zien die voor Snowden opkomen. Actrice Susan Sarandon, Sonic Youth-zanger Thurston Moore en politicus Bernie Sanders maken hier onderdeel van uit. Sanders zegt zelfs dat er een resolutie moet komen die er rekening mee houdt dat Snowden de Amerikaanse burgers verder heeft geholpen en er daarom voor moet zorgen dat deze man geen lange gevangenisstraf krijgt of permanent verbannen wordt uit de VS. 

Veel kans geven een aantal deskundigen Snowden niet, omdat president Obama, toen hij nog advocaat was, zich meerdere keren heeft uitgesproken voor meer privacy en tegen massacontrole.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.